Kondor Béla 40 éve nem látott festményét árverezi el a Virág Judit Galéria

Kultúra, 2024.04.25

Kondor Béla négy évtizede nem látott alkotása mellett Gábor Jenő egyik főműve és Czigány Dezső csendélete is szerepel a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának kínálatában.

A Virág Judit Galéria május 13-án tartja 75. Tavaszi aukcióját a 19. és 20. századi festészet kiemelkedő alkotásaiból a Budapesti Kongresszusi Központban, másnap pedig kortárs művekre licitálhat a közönség - áll a galéria csütörtöki közleményében.

Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című alkotása 40 év után bukkant fel a piacon. A közönség utoljára 1984-ben láthatta a festményt, utána eltűnt a művészettörténészek látóköréből. Mint írták, Kondor Béla életműve kicsi, ezért egy-egy képének felbukkanása olyan érdeklődést vált ki, mint egy Csontváry festmény megjelenése. A sejtelmes jelentésű, 1958-ban festett Kondor-mű 38 millió forintos kikiáltási árról indul a májusi árverésen.

Ritkán szerepel aukción Gábor Jenő alkotás, ezért nagy az érdeklődés a művész egyik főműve a Július 14. Párizsban című monumentális festmény iránt, amely az art deco egyik jelentős alkotása - írták a közleményben.

Gábor Jenő párizsi tartózkodása alatt festette meg a képet és azt a pillanatot örökítette meg, amikor a felszabadult párizsiak utcabállal ünneplik a forradalom napját, a Bastille ostromának évfordulóját. Gábor Jenő 1927-ben mutatta be festményét a pécsi közönségnek, de a mű megjárta a modern magyar művészetet reprezentáló genovai kiállítást is. A kép 36 millió forintos kikiáltási árról indul, becsült értéke 50-80 millió forint között mozog.

A tavaszi aukción egy Czigány Dezső festményre, a Csendélet kínai vázával című, 1920 körül keletkezett képre is lehet majd licitálni. A művész a csendéletek mestere volt, alkotásai az európai modernizmus kiemelkedő darabjai. A festmény 18 millió forintos árról indul, becsült értéke 30-40 millió forint.

Mindkét aukció anyagát a közönség április 29-től május 12-ig ingyenesen megtekintheti a Virág Judit Galériában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!