Konferenciát rendeznek Diószegi Vilmos etnológus emlékére a Néprajzi Múzeumban

Kultúra, 2023.06.01

Diószegi Vilmos etnológus-antropológus, a sámánizmus nemzetközi hírű kutatója születésének századik évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendez június 5-én a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum és a Türk Akadémia.

"A nemzetközi konferencia Diószegi Vilmos születésének századik évfordulóján idézi fel a nagy magyar sámánkutató személyiségét, állít méltó emléket kutatásainak, kutatási eredményeinek, valamint gyűjtéseinek, a Néprajzi Múzeumban őrzött tárgyi, fénykép- és hangzóanyagának" - olvasható a szervezők közleményében.

Diószegi Vilmos (1923-1972) a sámánizmus nemzetközi hírű kutatója volt. Az 1950-1960-as években négyszer is járt kutatóúton Dél-Szibériában és Mongólia északi részein. Az etnológus-antropológus a szibériai sámánizmus elemeinek módszeres tanulmányozásával az ősi magyar vallás eredetének kérdését kívánta tisztázni - írták.

A nemzetközi konferencián a Néprajzi Múzeum, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Berni Egyetem, az asztanai Nazarbajev Egyetem, a Nemzetközi Török Kulturális Szervezet, a Türksoy, az ulánbátori Dzsingisz Múzeum, a poznani Adam Mickiewicz Egyetem, a Leideni Egyetem és a Helsinki Egyetem munkatársai tartanak előadást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!