Konzultációt indított az MNB 2025. évi emlékérme-kibocsátási programjának tematikáiról

Kultúra, 2024.03.01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvános konzultációt indított pénteken a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikáiról, melyre az érdeklődők levélben, valamint elektronikus úton küldhetik el véleményüket és témajavaslataikat március 17-ig - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank 2025-ben is a kiemelkedő évfordulókra, nemzeti értékeinkre, hazai és nemzetközi jelentőségű eredményekre, valamint személyiségekre kívánja felhívni a figyelmet, mellyel hozzá szeretne járulni a méltó megemlékezéshez - olvasható a közleményben.

A jegybank célja, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, példaképeket állítsanak - írták.

Az MNB ezért a 2025. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, melynek részeként várja a hozzászólásokat a konzultációra bocsátott tematikákban. Az érdeklődők a program tervezett tematikájával kapcsolatban levélben vagy elektronikus levélben legkésőbb március 17-ig tehetnek észrevételt vagy javaslatot - olvasható az összegzésben.

A tájékoztatás szerint az MNB a 2025-ben kibocsátandó forint emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának véglegesítésére, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több intézmény és szervezet véleményét is kikérte a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításakor. A beérkezett javaslatok, valamint a korábban megkezdett gyűjtői sorozatok figyelembevételével a jegybank 13 tematikában egy arany, nyolc ezüst és tizenhárom - melyből öt önálló - színesfém emlékérme kibocsátását tervezi, valamint ennek részeként nyolc korábban megkezdett emlékérme-sorozatotot tervez folytatni.

A tervek szerint egy arany emlékérme-sorozat bővül jövőre: a 2021-ben indult, Árpád-házi uralkodókat bemutató sorozat Szent László alakjával gazdagodik. Idén is folytatódnak a különleges alakú emlékérme-sorozatok is: a téglalap alakú emlékérméket felvonultató Nemzeti parkok elnevezésű sorozat folytatásaként az Aggteleki Nemzeti Park jelenik meg a tervek szerint.

Emellett a magyar mérnököket és feltalálókat bemutató gyűjtői sorozat is bővülni fog. Telkes Mária, a napenergia kutatásának egyik úttörője tiszteletére tervez a jegybank négyszögletes színesfém emlékérmét kibocsátani, születésének 125. évfordulója alkalmából. Jövőre a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató érmesorozat is bővül a Vöröskereszt egykori székházát megjelenítő, hatszögletű színesfém emlékérmével.

Az ezüst emlékérmék tematikai ajánlásában megtalálhatók a magyar irodalom és nyelvészet, valamint nevelésügy kiemelkedő alakjaihoz kapcsolódó jubileumok: Jókai Mór születésének 200. évfordulója, Apáczai Csere János születésének 400. évfordulója, valamint az első magyar óvodákat megalapító Brunszvik Teréz születésének 250. évfordulója.

A tervek szerint a hazai oktatásügy és tudományos élet meghatározó évfordulói is szerepet kapnak a jövő évi emlékérme-kibocsátási programban: a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának, valamint a látássérültek speciális intézményi formában történő oktatásának bicentenáriuma is az ezüst tematikák között kap helyet.

A tervek szerint jövőre a Füzéri Várat bemutató emlékérmével válik kilenc tagúvá a 2004-ben indult Magyar várak gyűjtői sorozat. A Nemzeti emlékhelyek elnevezésű sorozat következő témája a Budai Várnegyed lesz. A magyar népmeséket reprezentáló sorozat A szorgalmas és a rest leány történetét eleveníti fel a Magyar népmesék rajzfilmsorozat negyedik elemeként, míg a Magyar pásztor- és vadászkutya fajták sorozat a kuvasz fajtajellegét mutatja be színesfém emlékérmén - olvasható a közleményben.

Bővebb információk a programról a www.mnb.hu weboldalon találhatók - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!