Kortárs francia darabot mutat be az Orlai Produkciós Iroda a Rumbach utcai zsinagógában

Kultúra, 2021.09.12

Szembenézésre késztető kortárs francia darabot, a Hamis hang című drámát mutatja be az Orlai Produkciós Iroda különleges helyszínen, a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában szeptember 14-én.

A darab szerzője, Didier Caron francia színész, író, forgatókönyvíró általában a könnyed, szórakoztató műfajban alkot, ez a drámája azonban az európai történelem legsötétebb korszakát idézi fel - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A krimikre, pszichothrillerekre jellemző fordulatokkal teli, izgalmas és felkavaró darabot Ujj Mészáros Károly rendezésében, Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában láthatja a közönség.

A darab szinopszisa szerint Hans-Peter Miller, a Genfi Szimfonikusok maximalista karnagya fáradtan tér a koncert után öltözőjébe. Telefonon még lehordja féltehetségűnek tartott zenészeit, de gondolatban már máshol jár, hiszen hamarosan a Berlini Filharmonikusok művészeti vezetőjeként a világhír felé indulhat karrierje. Öltözőjébe azonban bekopogtat egy különös belga úr, bizonyos Léon Dinkel, aki kezdetben esetlen, majd szimplán csak idegesítő rajongónak tűnik, ám kitartó precizitással, lépésről lépésre megfosztja Miller karnagyot nagyratörő álmaitól, egójától, jelenének és múltjának hazugságaitól - áll a darab ismertetőjében.

Didier Caron pályáján szerzőként és előadóként is túlnyomó többségben vannak a könnyebb műfajú alkotások, a magyar közönség a Míg az exem el nem választ vagy a Tanguy című vígjátékokból is ismerheti őt. 2017-ben bemutatott Hamis hang című darabja azonban sokak számára meglepetésként szolgált: a fojtogató pszichothrillerből krimibe illő fordulatokkal, egy óramű pontosságával vált át sajátos bosszúdrámává, amelynek hátterében az európai történelem legsötétebb időszaka sejlik fel.

A Hamis hang párizsi premierjét és az avignoni fesztiválon való szereplését szakmai és közönségsiker övezte. A darabot először 2020 augusztusában Szentendrén, az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum együttműködésében láthatta a közönség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!