Kortárs Oidipusz-változatot mutat be a Radnóti Színház

Kultúra, 2024.03.01

Vasárnap mutatják be Robert Icke kortárs angol szerző Szophoklész drámája nyomán írt Oidipusz című darabját Szikszai Rémusz rendezésben, Pál Andrással és Kováts Adéllal a főszerepben.

A Szophoklész drámája nyomán született, ma játszódó, Upor László fordításában színre kerülő darab címszereplője egy várva várt, igaz politikus, aki két év kampányt követően megnyerni látszik a választást. Ám a múlt árnyai visszatérnek és mindent felforgatnak - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Robert Icke kortárs angol színházrendező és drámaíró nevéhez több klasszikus színmű - köztük a Nóra, A vadkacsa, Ványa bácsi, Stuart Mária, Oreszteia - újragondolása, átírása, modernizálása kötődik. Saját bevallása szerint az a célja a klasszikusok leporolásával, hogy megszabadítsa őket az évszázadok során rájuk rakódott színházi hagyománytól. Gyakran beszél arról is, hogy milyen fontos lenne megszólítani a fiatal közönséget, a színházba járók elöregedése "komoly probléma, amit muszáj megoldani, máskülönben a színház meghal. Ötven vagy hatvan év múlva nem lesz közönség" - idézik az írót.

Szikszai Rémusz A párnaember és az Ádám almái után harmadik alkalommal dolgozik rendezőként a társulattal. Szerinte nem pusztán átiratról van szó, az új változat jóval több réteget rejt magában az eredeti műhöz képest. Robert Icke művében szinte minden szerep hangsúlyossá válik, mindenkinek megvan az egyéni története - idézi a közlemény a rendezőt, aki szerint Icke olyan jeleneteket is beleírt, amelyek az eredeti műben nincsenek meg. Ezeket mintha egy skandináv drámából ragadta volna ki, így tud kibontakozni, a mában megszólalni egy család története. "Mi akkor végeztük jól a munkánkat, ha a néző percekre elfelejti, hogy egy Oidipusz-átiratot néz" - tette hozzá.

A közleményben kiemelik, hogy Oidipuszt politikusként pont az alkalmassága teszi alkalmatlanná: az igazságot keresi és meg is akarja találni, ez okozza végül a bukását. "A legjobb vezető lenne, de ez sosem derül ki" - fogalmazott az Oidipuszt alakító Pál András. "Oidipusz radikális ember, igazi reformer, aki szeretne korrekt lenni, igazul kormányozni, ami azonban politikai szempontból nem mindig célra vezető" - tette hozzá.

Kováts Adél szerint az általa alakított karakter, Jokaszté életében nem a gyerekei, hanem a férje a legfontosabb. "Oidipusz és közte nagyon erős a kapocs, ők ketten olyanok, mint egy gömb, egy burok, amely kizár mindent és mindenkit rajtuk kívül; kapcsolatuk mindent felülír, ezzel pedig másoknak elég nehéz együtt élni" - idézik a színészt. Robert Icke egyik legnagyobb újítása, hogy kibontja Jokaszté alakját: múltat, háttért, karaktert teremt neki, és központi motívummá emeli a kettejük közötti végzetes szerelmet.

A darabban Pál András és Kováts Adél mellett László Zsolt, Martin Márta, Schneider Zoltán, Berényi Nóra Blanka, Bálint András, Kozma Veronika, Kuttner Bálint, Major Erik, Gazsó György, Szikszai Gáspár és Varga Frigyes játszik. Az előadás dramaturgja Hárs Anna és Szikszai Rémusz, díszlettervezője Zöldy Z Gergely, jelmeztervezője Szelei Mónika.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!