Kovácsné Koreny Ágnes lett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Kultúra, 2024.02.29

Fodor Péter főigazgató nyugállományba vonulását követően február 29-től Kovácsné Koreny Ágnes tölti be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatói posztját 2029. február 28-ig - tájékoztatta a FSZEK csütörtökön az MTI-t.

Kovácsné Koreny Ágnest Budapest Főváros Közgyűlése 2023 szeptemberében, pályázat alapján választotta az intézmény új vezetőjének. A közleményben kiemelik: "Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza".

Kovácsné Koreny Ágnes korábban az Országgyűlési Könyvtárban, majd az Országgyűlés Hivatalában dolgozott különböző vezetői beosztásokban. 2014-től a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár általános főigazgató-helyetteseként jelentős szerepe volt az Informálni. Integrálni. Inspirálni, illetve A mi városunk. A mi könyvtárunk. A Közös történetünk. FSZEK - Budapest könyvtára c. stratégiai tervek kidolgozásában, megvalósításában. 2018-ban a FSZEK az irányításával zajló minőségbiztosítási munka eredményeképpen nyerte el a Minősített Könyvtár címet - idézik fel a közleményben.

Noha a 2023-ban 298 ezer használót regisztráló fővárosi könyvtárhálózat forgalmi adatai a 2019. évi, járványhelyzet előtti időket idézik, a könyvtári működés és szolgáltatások fejlesztésére folyamatos az igény.

Mint írták, az új főigazgató szakmai programjának víziójában a FSZEK tagkönyvtárai információs, tudás- és közösségi központokként jelennek meg, amelyek kihagyhatatlan célpontok az olvasást, a kultúrát, az élethosszig tartó tanulást és a tartalmas, minőségi életet, társadalmi és közösségi jól-létet keresők, értéknek tartók számára.

A következő évek tervei között többek között a Központi Könyvtár és a 47 kerületi tagkönyvtár korszerű, nyitott, befogadó és zöld könyvtári szerep megerősítése; a közösségvezérelt, innovatív és fenntartható szolgáltatásfejlesztés; a digitális befogadás és digitális műveltség támogatása, illetve a helyi közösségek, valamint a közösségi kezdeményezések erősítése szerepel.

A FSZEK idén ünnepli megnyitásának 120. évfordulóját, ennek alkalmából a könyvtár számos újdonsággal készül: többek között tavasszal elindul az e-könyvkölcsönzés tesztidőszaka; megújul a könyvtári katalógus keresőfelülete; bővül a 24 órás, érintésmentes kölcsönzést biztosító locker hálózat; egyes tagkönyvtárakban pedig már mobiltelefonos applikáción keresztül is lehetőség lesz kölcsönzésre.

A jubileumi évben a megszokott rendezvények mellett családi napok, várostörténeti séták, olvasásfejlesztő robotikai foglalkozások és más újdonságok is várják majd az érdeklődőket - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!