Közös projektet indít a Magyar Képzőművészeti Egyetem által vezetett európai egyetemi szövetség

Kultúra, 2020.08.03

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) által vezetett európai egyetemi szövetség, az Alliance for Common Fine Arts Curriculum (EU4ART) sikeresen pályázott az Európai Unió Horizon 2020 Kutatás és Innováció Keretprogramjában, és 2 millió eurós támogatást nyert a Differences (Különbségek) elnevezésű K+I projektjére.

Az EU4ART szövetséget azért hozta létre négy európai képzőművészeti egyetem - az MKE mellett a Drezdai Művészeti Akadémia, a Lett Művészeti Akadémia és a Római Művészeti Akadémia - hogy közös, rugalmas képzési struktúrákat alakítsanak ki festőművész, szobrászművész és grafikusművész szakokon. Ezek a tantervek lehetővé teszik majd hallgatóik számára, hogy tanulmányaikat személyre szabják, megválaszthassák, hol és mikor folytassák azokat, és már hallgató korukban nemzetközi közegben dolgozhassanak - emlékeztet az MKE által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Az egyetem tájékoztatása szerint a Differences projekt stratégiai elképzelései két pillérre épülnek: művészeti kutatólaborok és posztgraduális iskolák létrehozása, valamint a kutatói tudástranszfer erősítése művészeti területen. Mind a négy résztvevő egyetem társadalmi kontextusának megfelelően saját kutatási egységet fog kidolgozni, amely a közös doktori és posztgraduális kutatói közösség részévé válik.

A következő három évre az EU4ART Szövetség céljai között szerepel egy K+I központ létrehozásához szükséges módszertani keret meghatározása, közös K+I stratégia és akciótervek kereteinek elkészítése mellett a művészeti gyakorlatok és kutatás társadalmi népszerűsítése, valamint a művészeti potenciál létrehozásának és menedzselésének témáit vizsgáló és oktató, közös képzőművészeti ökoszisztéma létrehozása is - közölte az egyetem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!