Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus látogatást tett a Szent István-teremben

Kultúra, 2024.04.04

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus látogatást tett a Szent István-teremben - közölte a Várkapitányság csütörtökön a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A bejegyzésben felidézik, hogy a nemzetközileg elismert tudóst Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője vezette körbe a Budavári Palota elsőként újjáépített történelmi helyiségében és a hozzá tartozó kiállításon.

"Krausz Ferencet azonnal elvarázsolta a Szent István-terem szépsége és a részletek kidolgozottsága, a világ csodájaként jellemezte a helyiséget" - írták, hozzátéve, hogy a tudósra a legnagyobb hatást a Zsolnay pirogránit faliképek tették, amelyek láttán "olyan érzése támadt, mintha azok szereplői le akarnának lépni a falról".

A professzor szerint a terem újjászületése bizonyítja, hogy "Magyarországon napjainkban is léteznek olyan mesteremberek, akik képesek nagyszerű értékek újraalkotására".

Krausz Ferenc a bejegyzés szerint kiemelte, hogy a Szent István-terem jó hírét örömmel és büszkén viszi majd a világba.

A látogatás után a Petőfi Sándor Gimnázium fizika fakultációra járó diákjai tették fel kérdéseiket a világhírű magyar fizikusnak - olvasható a bejegyzésben.

A II. világháború során elpusztult, majd a Nemzeti Hauszmann Program részeként eredeti formájában helyreállított történelmi termet 2021. augusztus 20-i megnyitása óta már csaknem 250 ezren tekintették meg a megújuló Budavári Palotanegyedben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!