Különleges kubai, olasz és finn koreográfiák érkeznek a Budapest Táncfesztiválra

Kultúra, 2024.04.04

A két hétig tartó Budapesti Táncfesztiválon Kuba, Olaszország és Finnország különleges produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várják az érdeklődőket április 27. és május 11. között a Nemzeti Táncszínházban - tudatta a teátrum csütörtökön az MTI-vel.

Április 27-én a fiatal, feltörekvő Nuovo Balletto di Toscana előadásával indul a 24. Budapest Táncfesztivál. A firenzei táncegyüttes Michele Di Stefano koreográfiájával, a Bayadére, the kingdom of shadowszal érkezik Budapestre, amit két estén át láthat majd a magyar közönség - olvasható a közleményben.

Mint írják, a fesztiválprogram kuriózuma a kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncos, Carlos Acosta által alapított Acosta Danza lesz. A kubai táncosokból, Magyarországon először fellépő társulat a Cuban Eclectico című darabjával várja a nagyközönséget.

A nemzetközi fellépők sorát a finn táncvirtuóz, Susanna Leinonen koreográfiája zárja majd, melyben a táncosok Nasty című előadásukban a nőkkel és a női testtel szembeni könyörtelen elvárásokra mutatnak rá.

Kísérőprogramként, a külföldi társulatok előadásait követően közönségtalálkozóra kerül sor az alkotókkal a Táncszínház előterében.

Április 29-én, a tánc világnapján közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. A program része, "Az évad legjobb alkotója" díját elnyert koreográfus előadása mellett, a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók - olvasható az összegzésben.

A tájékoztatás szerint a fesztivál egyik különlegességeként a hazai táncegyüttesek egytől egyig premierekkel érkeznek: április 30-án a Badora Társulat bemutatóját láthatják az érdeklődők, akik a Bánk bán nyomán készült táncdrámával érkeznek a fesztiválra. Barta Dóra koreográfiájában a megszokott nézőpont helyett ezúttal egy női sorstragédia körvonalazódik, melyben Melinda kerül a főszerepbe.

Merész vállalkozásra készül a Szegedi Kortárs Balett, akik Fekete hattyú című balett-thrillerükben egy pszichiátria falai közé kalauzolják el a nézőket, ahol Odette személyiségének szétesését követhetik végig. A sötét, titkokkal teli történetet az együttes művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra.

Az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat egy furcsa atmoszférájú bemutatóval érkezik május 7-én, Lois Lowry Az emlékek őre című regénye alapján, egy látszatra kifogástalannak tűnő társadalom képét festi le, ahol minden a legnagyobb tökéletességben zajlik, ami azonban csak a látszat.

Az összegzés kiemeli, hogy az idei fesztiválon a tánc mellett a zene is főszerephez jut: a Forte Társulat és a Dador Projekt Zenekar Concordia című, a barokk zenetörténet klasszikus szerzőinek műveire készült, élő zenekarral és egy énekesnővel kísért táncjátékában groteszk és lírai kettősök bomlanak ki, a tánc, az élő zene és a prózai szöveg ötvözésével szerves egységet alkotva.

A zárónapon a Duda Éva Társulat expresszív képekkel és látványos momentumokkal teli BÁBEL című előadásával várja az érdeklődőket - írják.

A Nemzeti Táncszínház Kistermében is lesznek premierek: május 3-án Fehér Ferenc, Lőrinc Katalin és Pál Zoltán lépnek színpadra, május 8-án pedig Kulcsár Noémi Tellabor Henrik Ibsen világhírű drámája alapján készült Babaház című előadása debütál - olvasható a közleményben.

2014-ben a Nemzeti Táncszínház kezdeményezésére jött létre az első komplex táncszínházi nevelési előadás, a Horda2. A sikeres produkciót két másik táncszínházi nevelési előadás követte: Igaz történet Alapján (2016) és a Talpuk alatt (2018). A jubileum alkalmából, a Budapest Táncfesztivál részeként játszott Talpuk alatt című interaktív előadásra rendhagyó módon, felnőtt közönséget várnak a szervezők - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!