Kulturális örökség napjai - Petőfi-verseket ad elő Ferenczi György és a Rackajam a Fiumei úti sírkertben

Kultúra, 2022.09.08

Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albuma csendül fel a Fiumei úti sírkertben a Kulturális örökség napjai (KÖN) részeként szeptember 17-én, szombaton. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a korábbi évekhez hasonlóan tematikus sétákkal, kisbuszos túrákkal és a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódó koncerttel csatlakozik az idei kulturális rendezvényhez - tudatta a NÖRI csütörtökön az MTI-vel.

A Kulturális örökség napjai részeként szeptember 17-én 14 órától tematikus sétákkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben. A sírkert általános történeti ismertetésén túl a Halhatatlan művészet - Szobrászok és szobrok című sétán megismerhetők a legjelentősebb alkotások és alkotóik élete, a Thália bűvöletében című sétán a színészek és színésznők életét ismerhetik meg a résztvevők, és a művészparcellák és a mauzóleumok is bejárhatók lesznek a séták keretében - olvasható a közleményben.

Mint írják, az Ami bennem lélek című sétán legjelentősebb íróink, költőink síremlékeit keresik fel a jelentkezők. A szombati napon 14 órától 17 óráig óránként kisbuszos túra is indul, amelynek különlegessége, hogy túrával a sírkert teljes, mintegy 60 hektáros területe megismerhető. A sétákon a részvétel ingyenes, jelentkezni a Fiumei úti sírkert honlapján, a Sírkerti séták menüpontban lehet.

A tájékoztatás szerint a KÖN részeként szeptember 17-én 18 órától Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albuma is felcsendül. A Nemzeti Örökség Intézete több programmal is kapcsolódott a Petőfi-bicentenáriumhoz, ezek sorába illeszkedik ez a koncert is. Az első zeneszám a Petőfi család síremlékénél hangzik majd el, a koncert ezután az árkádsoroknál folytatódik.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az esemény kapcsán rámutatott: a NÖRI fontosnak tartotta az idei tervezésnél, hogy előtérbe kerüljön a Petőfi-emlékév.

"Bár maga a költő nem a Fiumei úti sírkertben nyugszik, itt található a családja síremléke, amely idén a környezetével együtt megújult, így már méltó emlékhelye egyik legjelentősebb költőnknek. A KÖN keretében megrendezett koncerttel pedig abban bízunk, hogy a fiatalokat is megszólíthatjuk, hiszen kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a Fiumei úti sírkert értékeit, az ezen keresztül bemutatható nemzeti örökségünket a legfiatalabb generáció is megismerje" - tette hozzá a főigazgató.

Az ingyenes koncerten a részvétel szándékát a [email protected] e-mail címen szükséges jelezni - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!