Latorcai Csaba: a kereszténység közösséget és kultúrát teremt

Kultúra, 2024.03.21

Az egyetlen maradandó társadalomszervező és kultúraalkotó erőnek a keresztény értékek bizonyultak Európában az elmúlt kétezer évben - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hernádkércsen az egyik örökbefogadott kereszt újraszentelésén.

Latorcai Csaba hozzátette, az olyan keresztény értékek, mint az emberség, az önzetlenség vagy a felebaráti szeretet évezredeken át segítették Európát. Háborúkat, gazdasági válságok sorát és járványokat sikerült a kereszténység és a keresztény értékek erejével túlélni úgy, hogy Európa most is Európa - hangoztatta Latorcai Csaba, aki feltette a kérdést: "de vajon meddig?"

Úgy fogalmazott, a kereszténység olyan kultúrát teremtett, amely beleivódott az európai emberek mindennapi életébe, gondolkodásába.

A ma felavatott, több mint százéves út menti kereszt sem csupán vallási jelkép, hanem "igazodási pont lelki, szellemi és fizikai értelemben" - mondta az államtitkár.

Latorcai Csaba leszögezte, a magyar történelemben nem mindig volt kifizetendő a vallásos élet, de az olyan közösségek, mint Hernádkércs, ragaszkodnak és kötődnek a keresztény gyökerekhez.

Európa megtagadni készült kétezer éves gyökereit - mondta. Példaként a párizsi olimpia plakátját említette, amelyen "lehagyták a keresztet" a Szent Lajos-katedrális tetőjéről.

Európa nyugati felének baloldali urai arra törekednek, hogy "kisatírozzák a közösségi emlékezetből" a keresztet. Ezzel szemben nálunk felújítják a kereszteket - mondta. Hozzátette, Európa csak a kereszténység révén újítható meg.

Az MTI kérdésére elmondta, a KDNP egy évvel ezelőtt hirdette meg a "Fogadj örökbe egy keresztet!" programot, amelynek célja a településeken vagy az út mentén lévő keresztek fejújítása. Hozzátette: több mint 170 keresztet fogadtak örökbe Magyarország településein, azok megújítása zajlik.

Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a mintegy háromszáz lelkes Hernádkércsen húsz feszület van, egy részüket már korábban felújították. A képviselő kiemelte, a nagyhét közeledtével különleges üzenete van annak, hogy most szentelik újra a keresztet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!