Latorcai: új kulturális színtér született a Velencei-tó kapujában

Kultúra, 2022.06.24

    Kápolnásnyék, 2022. június 24., péntek (MTI) -  Új kulturális színtér született a Velencei-tó kapujában - fogalmazott a parlamenti államtitkár Kápolnásnyéken a 116,5 millió forint kormányzati támogatással épült Liszt Művészház átadóján pénteken.

Latorcai Csaba a mögöttünk levő majd másfél évtizedet az elmúlt száz év legsikeresebb, legtermékenyebb időszaknak nevezte Magyarországon.

Elmondta: míg a kulturális területen 2010 előtt az "általános leépülés aggasztó jelei mutatkoztak", a polgári kormány építkezik vidéken és a fővárosban is. Az elmúlt bő egy évtizedben mintegy száz kulturális beruházásról született döntés 530 milliárd forint értékben - mondta.

Ennek az elkötelezett kormányzati támogatásnak köszönhető a Liszt Ferenc Zeneakadémia újjászületése, az, hogy Liget-projekt keretében átadták a Magyar Zene Házát és a Néprajzi Múzeumot, de megújult a szentendrei művésztelep, valamint számos vidéki múzeum, színház, művelődési ház is - tette hozzá.

Latorcai Csaba kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései mind a magyar nemzet közösségét szolgálják, amelynek akkor van jövője, ha jelenét úgy éli, hogy közben óvja, őrzi és megbecsüli múltját.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az átadás előtt tartott köszöntőjében emlékeztetett: az egykori istállóépületet a helyi közösség két éve vásárolta meg. Elnevezését a kápolnásnyéki születésű Vörösmarty Mihály és Liszt Ferenc barátsága inspirálta, "érdekes és értékes" kapcsolat volt köztük, melynek a költő által írt óda is emléket állít.

A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad szomszédságában álló Liszt Művészházzal szeretnének minél jobb körülményeket biztosítani a Kápolnásnyékre látogató művészeknek és a közönségnek.

Az épületet teljes körűen felújították, helyet kaptak benne Vöröss Tibor festőművész alkotásai, egy Gyalus László által tervezett 19. század végi fekete empire szalongarnitúra, valamint egy teraszt is kialakítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!