Liszt művével emlékezik a MÁV Szimfonikusok Zenekar az aradi vértanúkra

Kultúra, 2023.09.29

Liszt Ferenc Funérailles című művének zenekari átirátával emlékezik meg az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulójára a MÁV Szimfonikus Zenekar október 6-án a Zeneakadémián, ahol Bartók I. hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája is felcsendül.

Liszt Funérailles (Temetés) című zongoraművét Farkas Ferenc zeneszerző hangszerelte szimfonikus zenekarra a Liszt életéről szóló, Szerelmi álmok című film kisérőzenéjéhez - olvasható a zenekar tájékoztatójában.

Liszt ebben a művében az 1848-as szabadságharc bukása miatt érzett gyászát és keserűségét fejezi ki. A MÁV Szimfonikusokat a koncerten Farkas Róbert, az együttes vezető karmestere dirigálja.

A Vallomások című hangverseny Bartók I. hegedűversenyével folytatódik, amely egy beteljesületlen szerelem emlékét idézi meg. A koncerten Pusker Júlia hegedűművész működik közre, akit az Európai Hangversenytermek Szervezete beválasztott a Rising Stars (Feltörekvő csillagok) elnevezésű sorozatába, így a hegedűművész a 2023/24-es évadban Európa legrangosabb koncerttermeiben adhat szólóesteket.

A hangverseny második részében Mahler V. szimfóniáját csendül fel - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!