Magyar alkotások a brüsszeli fényfesztiválon

Kultúra, 2024.02.18

Mintegy tízezer látogatót vonzanak esténként a brüsszeli Liszt Intézetbe a belga főváros idei fényfesztiváljának keretében bemutatott magyar alkotások és installációk - számolt be Kovács Zsófia, a brüsszeli Liszt Intézet igazgatója az MTI-nek vasárnap.

Kovács Zsófia kiemelte, a magyar bemutatók, videóinstallációk és kiállítások a vasárnap befejeződő, négy estén át tartó brüsszeli Bright Festival programjai közül az egyik legvonzóbb helyszínné tették a brüsszeli Liszt Intézetet a várhatóan mintegy negyvenezer látogatóval.

Az idei eseményen az Európai Unió Tanácsának belga elnökségével összefüggésben Európa és annak értékei is reflektorfénybe kerültek, köztük a magyar alkotók munkái által is - mondta az igazgató.

Beszámolója szerint a brüsszeli fényfesztivál keretében a magyar kulturális intézet programjában szerepel Szauder Dávid digitális művész Megvilágított vásznak című videóösszeállítása, mely magyar és belga festők műveit eleveníti meg a mesterséges intelligencia segítségével. Az eredetileg házfalra tervezett, majd belső térre alakított videóinstalláció Európa kulturális értékeit fonja össze a digitális innovációval. A Megvilágított vásznak egyszerre vizuális élvezet és elgondolkodtató utazás, amely hangsúlyozza az innováció szerepét a kulturális kincsek gondozásában - részletezte.

A programban szerepel Victor Vasarely Multiplika című, szitázott plexiüveg-installációja. A budapesti Light Art Múzeummal együttműködésben megvalósult kiállítás Laki L. László koncepciója alapján készült.

A fesztivál estéin Mákó Rozi zeneszerző és Mákó Bori médiaművész Endless című közös zenei és vizuális előadása látható. Az audiovizuális performansz digitális festmények töredékeiből és élő hangzásvilágokból felépített audiovizuális kompozíció - tette hozzá Kovács Zsófia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!