Magyar projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Kultúra, 2024.03.18

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között. Az Európai Bizottság április 9. és 13. között immár második alkalommal rendezi meg Brüsszelben az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivált.

A rendezvény helyszíne a Cinquantenaire park, valamint a Művészeti és Történeti Múzeum. Az idei fesztivál három fő pillér, a Fórum, a Vásár és az Ünnep köré épül - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A magasrangú nemzetközi előadók és vendégek részvételével zajló programokon interaktív előadások, workshopok, kiállítások és művészeti bemutatók egyaránt helyet kapnak. Az eseményen a negyedik alkalommal meghirdetett Új Európai Bauhaus Díj átadó ünnepségén húsz nyertest összesen 390 ezer euróval jutalmaznak. A díj B ágának jelöltjei között szerepel az Együttműködés a közösségekért című magyarországi projekt is.

Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsának belga elnökségével együttműködésben második alkalommal rendezi meg az Új Európai Bauhaus Fesztivált. A közlemény kiemelték: az Új Európai Bauhaus olyan platform, amely az Európai Zöld Megállapodást a mindennapi életünkkel és élettereinkkel kapcsolja össze. A hivatalos megnyitó április 9-én lesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Iliana Ivanova és Elisa Ferreira uniós biztos, Alexander De Croo belga miniszterelnök és Thomas Dermine államtitkár, valamint Hans-Joachim Schellnhuber, az IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) főigazgatója részvételével.

"A fesztivál hidat képez az Új Európai Bauhaus mozgalom, az EU magasrangú képviselői, a politikai döntéshozók, a művészet, az építészet, a formatervezés, a fenntarthatóság, az innováció és a szélesebb nyilvánosság között" - áll a közleményben.

A Fórum pillérben előadások, panelbeszélgetések és viták lesznek, ezek az ÚEB értékrendjének különböző oldalait járják körül neves előadók részvételével a tudomány és technológia, a kultúra és oktatás, a regionális és helyi fejlesztések, valamint a nemzetközi perspektívák témaköreiben. Építészek, művészek, tudósok és klímaaktivisták is bekapcsolódnak a párbeszédbe a tudomány, a technológia, a kultúra, az oktatás és a globális fejlődés különböző nézőpontjainak bemutatásával. Az előadásokat online is közvetítik, így azok világszerte követhetőek lesznek.

A Vásár keretében több mint hetven innovátor kiállítását tekintheti meg a közönség. Olyan projekteket mutatnak be, amelyek a fenntarthatóbb és igazságosabb jövő iránti egyre sürgetőbb igényre keresik a választ. A látogatók bemutatók és interaktív élmények segítségével ismerhetik meg a legégetőbb társadalmi és környezetvédelmi problémákra adott újszerű megoldásokat.

Az Ünnep részeként kultúra, művészet és szórakozás találkozik: mindez a kreativitásról, az innovációról és a sokszínűségről szól. A közönség tánc-, színházi és zenei előadások részese lehet a világ minden tájáról érkező művészekkel, de bepillantást nyerhet a tudományos kísérletek és az értékteremtő újrahasznosító műhelyek világába is.

Az idei Új Európai Bauhaus Fesztivál része a rangos Új Európai Bauhaus Díj átadó ünnepsége. A díjakat négy kategóriában ítélik oda: Újrakapcsolódás a természettel; Az összetartozás érzésének visszanyerése; A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése; A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában.

A verseny utolsó szakaszában ötven döntős pályázó indul, köztük megvalósult projekteket képviselő pályázók és innovatív ötletekkel érkező fiatalok is.

Az ÚEB Díjakra az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok mellett most először Ukrajnából is befogadtak projekteket. Az Ukrajna újjáépítési és helyreállítási erőfeszítéseiért járó különleges elismerést olyan projektek és ötletek kapják, amelyek összhangban vannak az Új Európai Bauhaus értékrendjével, és aktívan hozzájárulnak Ukrajna újjáépítéséhez, elismerve és támogatva Ukrajna erőfeszítéseit és elkötelezettségét a jobbá történő újjáépítés érdekében.

Az idei díjak olyan régiókra is kiemelt figyelmet fordítanak, amelyek intenzív társadalmi-gazdasági problémákkal küzdenek, valamint ahol a legnagyobb kihívást jelenti a szén-dioxid-semlegességre való áttérés.

A magyarországi Együttműködés a közösségekért című projekt célja egy négyemeletes épület átalakításával egy multifunkcionális tér létrehozása Budapest egyik régi ipari területén.

A fesztiválélmény részeként a közönség is részt vehet a szavazásban, amelynek során kategóriánként egy-egy győztest választanak ki. Az Új Európai Bauhaus Díj 2024-es jelöltjeinek teljes listája megtalálható a díj hivatalos weboldalán (https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/).

A fesztivál ingyenes és bárki számára nyitott, de a részvétel a megnyitó ünnepségen és az ÚEB Díjátadón előzetes regisztrációhoz kötött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!