Magyarországi vendégelőadások az erdélyi hivatásos bábszínházak fesztiválján

Kultúra, 2019.09.12

Tizenhét bábtársulat huszonnégy előadását láthatja a közönség a nagyváradi FuxFeszten, amely az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak fesztiválja, a seregszemlén több magyarországi társulat is részt vesz.

A Krónika című erdélyi napilap csütörtöki tudósítása szerint a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata negyedik alkalommal szervezi meg szeptember 30. és október 5. között az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját, amelyet a társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról neveztek el. A szakmai találkozó hat napján tizenhét társulat huszonnégy előadását láthatja a közönség, a meghívott előadásokon kívül szakmai beszélgetések is lesznek, akárcsak bábtörténeti konferencia.

A hat erdélyi hivatásos magyar bábszínházon - szatmári Brighella Bábtagozat, kolozsvári Puck Bábszínház, marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, nagyváradi Lilliput Társulat - és a székelyudvarhelyi Udvarhely Bábműhelyen kívül a 2019-es a fesztivál vendége lesz a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Bozsik Yvette Társulat, Fabók Mancsi Bábszínháza, Markó-Valentyik Anna, illetve Pályi János.

Az idén is részt vesz a fesztiválon a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia bábtársulata, de ott lesznek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói is egy-egy előadással.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a 4. FuxFeszt is versenyfesztiválként határozza meg magát. A szakmai zsűri tagjai idén Asbóth Anikó bábszínész, színházigazgató, Benedek Botond színész, Papp Tímea kritikus.

A rendezvény négy korosztály számára ajánl előadásokat: az óvodás-kisiskolás réteg mellett a középiskolások is megtalálják a kedvükre valót, emellett babaszínházi produkciók és felnőtteknek szóló előadások is színesítik a fesztiválprogramot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!