Magyarországon először mutatják be Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát

Kultúra, 2022.11.25

Először hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev budapest-magyarországi metropolita Karácsonyi oratóriumát december 8-án a Zeneakadémia nagytermében.

Amellett, hogy az oratóriumnak fontos részét képezi az ortodox zenei hagyomány bemutatása, a mű egyedisége abban áll, hogy ötvözi az ortodox és a nyugati komolyzene anyagát. A hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi igazán különlegessé a darabot - mondta el az MTI-nek Szamosi Szabolcs, a koncertet szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. igazgatója.

"A mű középpontjában a Jézus Krisztus születésének és földi életének első napjairól szóló evangéliumi elbeszélés áll, vagyis a darabban az eredeti bibliai szöveg hangzik el" - fűzte hozzá.

A Karácsonyi oratórium egy nagy zenei apparátust igénylő, szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű. Az oratóriumok általában szimfonikus zenekarra, kórusra és szólistákra íródnak, Hilarion művében azonban különlegesség a gyerekszóló rész, valamint a két részre osztott kórus is. Ez utóbbi tiszteletadás a bachi hagyományok előtt - fejtette ki az igazgató.

A darabot a Concerto Budapest zenekar közreműködésével hallhatja majd a közönség, a dirigens Kovács János Kossuth- és Liszt-díjas karmester lesz. A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkara és gyerekszólistái, Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij előadásában szólalnak meg. Az evangéliumi részeket a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium énekes osztályaiból válogatott diákok olvassák fel - mondta el Szamosi Szabolcs.

A szerző, Hilarion Alfejev metropolita 2022 júniusa óta a Budapest-magyarországi Egyházmegye kormányzója. Ortodox egyházi neveltetése mellett már gyermekként megismerkedett a zeneszerzéssel és hegedülni is tanult, majd húszévesen szerzetesnek állt. Egyházi feladatai mellett csak keveset tudott a zeneszerzéssel foglalkozni, de később újra visszatalált a komponáláshoz, hogy olyan műveket alkothasson, mint a Máté passió vagy a Karácsonyi oratórium.

A mű ősbemutatója 2007 decemberében Washingtonban volt, majd New Yorkban, Bostonban és Moszkvában hallhatta a közönség. A modern történelemben ez volt az első alkalom, hogy egy ortodox püspök művét Észak-Amerika egyik legnagyobb katolikus székesegyházában, a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás Bazilikában mutatták be.

"Szerencsére az utóbbi évtizedekben Magyarországon is sokkal gyakrabban hallhatók kortárs zeneszerzők művei, és ebben a munkában a Filharmónia Magyarország is igyekszik fontos szerepet vállalni" - emelte ki Szamosi Szabolcs.

A decemberi előadás további különlegessége, hogy Hilarion Alfejev a próbák folyamatába is bekapcsolódik, majd a december 8-i koncert egy beszélgetéssel indul, amelyen ifj. Bazsinka József tubaművész kérdezi a zeneszerzőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!