Májusban kerül a magyar mozikba A boldogság ügynöke című dokumentumfilm

Kultúra, 2024.03.01

Május 2-től játsszák a magyar mozik Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című, magyar-bhutáni koprodukcióban készült dokumentumfilmjét, amely folytatja a Sundance Nemzetközi Filmfesztivállal megkezdett nemzetközi fesztiválkörútját is.

A boldogság ügynöke című filmben Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követték, ahogy házról házra látogatja az elszigetelt falvakat a Himalájában - olvasható a forgalmazó Mozinet MTI-hez elküldött pénteki közleményében.

A mindössze 700 ezer embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban a Boldogság Kutatóintézet munkatársai az országot járva négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom "boldogságindexét".

A boldogság ügynöke a magyarországi bemutató előtt folytatja nemzetközi fesztiválkörútját. A közlemény szerint február végén a magyar-bhutáni dokumentumfilm nyitotta meg az Egyesült Államok egyik első számú dokumentumfilmes fesztiválját, a True/False Film Festet.

A film szerepel a március 13-án kezdődő Koppenhágai Nemzetközi Dokumentumfilmfesztiválon (CPH:Dox), valamint a március 7-én induló Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál programjában, a magyarországi bemutatóval egy napon, május 2-án pedig a DocsBarcelona Nemzetközi Filmfesztivált nyitja meg.

A boldogság ügynöke a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült.

A film producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!