Március 15. - "Forradalmi hangulattal" várják a látogatókat a Bálna Honvédelmi Központban

Kultúra, 2024.03.14

A március 15-ei nemzeti ünnepen "forradalmi hangulattal" és egész napos programsorozattal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Bálna Honvédelmi Központban. A látogatókat ingyenes előadások, kerekasztal-beszélgetés, zene, tánc, kézműves vásár és -foglalkozások, hagyományőrző bemutató és három új kiállítási terem várja.

Az esemény Facebook-oldala szerint délelőtt a hagyományőrző színpadon a Kákics Együttes "Én is huszár leszek!" verbuváló gyerekműsorával kezdődnek a programok, majd a Budai II. Honvéd Zászlóalj hagyományőrzőinek gyalogos honvédjei és huszárjai tartanak bemutatót, délután pedig a Magyar Bajusz Társaság "Hadtörténeti Bajuszmustra" bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezekkel párhuzamosan a Hadik-teremben előadások várják az érdeklődőket, ezek többek között a szabadságharc lőfegyvereit, valamint a szabadságharc hadtörténeti régészetét mutatják be.

Az érdeklődők 10-16 óra között megnézhetik a fegyverbemutatót, a gyerekeket pedig korabeli játszóház, kézműves workshopok várják, ahol korhű huszáregyenruha zsinórzatát, huszártarsolyt, gyöngyből pedig nemzeti színű karkötőt készíthetnek.

A nap zárásaként 16 órától Sára Sándor 1978-ban készült Nyolcvan huszár című filmjét vetítik le.

Egész nap megtekinthető a "175 éves a Magyar Honvédség" elnevezésű, tavaly megnyitott interaktív kiállítás, amely mellett csütörtökön három új, a Magyar Honvédség múltját feldolgozó tárlat is nyílt a Bálna Honvédelmi Központban. A tüzérteremben a magyar tüzérség és a fegyverzet fejlődését mutatják be, hogy felhívják a figyelmet a magyar tüzérség újjáépítésének fontosságára.

A hadiereklye-kiállításban személyes történetek elevenednek meg, és az elhelyezett tárgyak segítségével mutatják be a magyar hadtörténelem egy-egy kiemelkedő résztvevőjét. A katonahősök terme a magyar honvédelem, hadtörténet hőseinek állít emléket, a terem központjában a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által fejlesztett digitális, kereshető adatbázis áll, amelynek célja a két világháborúban szolgálatot teljesítő katonák, katonafelmenők adatainak kutatása.

A rendezvény ingyenesen látogatható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!