Március 15. - Kodály és Dubrovay műveit adják elő a Pannon Filharmonikusok Pécsen

Kultúra, 2023.03.14

Dubrovay László Szerelem, szerelem és Kodály Zoltán Fölszállott a páva című műve csendül fel a Pannon Filharmonikusok (PFZ) tolmácsolásában, Fekete Attila tenorénekes közreműködésével, Jankó Zsolt vezényletével március 15-én Pécsen.

Az együttes MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelgő - élőben és online is díjmentesen megtekinthető - koncerten elsőként Dubrovay László művét, benne Petőfi Sándor kilenc versének feldolgozását hallgathatja meg a közönség Fekete Attila tenorénekes közreműködésével.

Mint írják, a szerelmes, lírai versek megzenésítésével létrejött Dubrovay-műnek a szerdai koncerten lesz az ősbemutatója, a darabban megszólal az angolkürt, a basszusklarinét, a cseleszta és a vibrafon is.

Kodály Zoltán 1939-ben megszületett Páva-variációi a magyar népdalok legrégebbi gyökereihez vezetnek vissza. Az egyes variációk mintegy állomásként jelennek meg egy nagy érzelmi utazásban, melynek üzenete és végkicsengése a remény - mutatnak rá a közleményben.

A PFZ muzsikusait első ízben vezényli Jankó Zsolt, a Nagyváradi Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera állandó karmestere, a Magyar Állami Operaház évente visszatérő vendége.

A koncertről bővebb tájékoztatás olvasható a pfz.hu oldalon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!