Március 15. - Tájékoztató táblákat helyeztek el 1848 történelmi alakjairól Terézvárosban

Kultúra, 2023.03.15

Tájékoztató táblát helyezett ki a terézvárosi önkormányzat kilenc olyan utcához, amelynek névadója szerepet vállalt az 1848-as forradalomban, a társadalmi-politikai élet alakításában - közölte a terézvárosi önkormányzat szerdán az MTI-vel.

A VI. kerületben utca őrzi nevét Vasvári Pálnak, Jókai Mórnak, Bajza Józsefnek, Vörösmarty Mihálynak, Podmaniczky Frigyesnek, Csengery Antalnak, Eötvös Józsefnek, Andrássy Gyulának és Dessewffy Emilnek.

"Mostantól az 1848-as forradalom tiszteletére nemcsak utcatábla emlékezik meg munkásságukról, hanem a házfalakra kihelyezett kiegészítő táblák egy rövid, jellemző idézettel, valamint QR-kódon elérhető információkkal is segítik a névadó személy megismerését" - fogalmazott a közleményben Soproni Tamás polgármester. Mindez angol nyelven is elérhető, így a turisták számára is hasznos.

Az ismeretterjesztő kalauzt Nyáry Krisztián irodalmár írta meg Forradalmárok tollal címmel.

"Az 1956-os forradalmat - Petőfi-körös előzményei miatt - gyakran nevezik az írók forradalmának. Valóban sok író vett részt a sztálinizmus elleni felkelés előkészítésében, de Petőfiék forradalmát ennél is jobban jellemezte a szerepvállalásuk. Egyes életpályák esetén szinte lehetetlen eldönteni, hogy a történelemkönyvek vagy az irodalomtörténet lapjaira kínálkoznak-e inkább" - fogalmazott Nyáry Krisztián.

A tájékoztató táblák kihelyezése kapcsolódik Terézváros első közösségi költségvetéséhez is, mivel ez egyike a győztes, lakosság által megszavazott projekteknek - tudatta az önkormányzat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!