Március 15. - Vitályos Eszter: hálánkat, tiszteletünket fejezzük ki az elismerésekkel

Kultúra, 2024.03.14

"Szeretetünket, tiszteletünket és hálánkat fejezzük ki az elismerésekkel mindazért a sok csodáért, tisztaságért és szépségért, amit önöktől kapunk" - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Pesti Vigadóban, ahol Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárral állami elismeréseket és szakmai művészeti díjakat adott át március 15. alkalmából.

"1848 március 15. emléknapja összetartozásunk örömét, magyarságunk mély megélését, a szent szabadság iránti vágyunk közös kifejezését jelenti" - hangsúlyozta Vitályos Eszter.

Művészeink és tudósaink az évek hosszú sora alatt művészetükkel és munkásságukkal "adnak nekünk olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak, nekünk, magyaroknak tiszta érzéseket, gondolatokat és szent célokat". Hitet adnak a mindennapokhoz, reményt egy igazabb élethez. Magyarország büszke valamennyiükre - hangoztatta a KIM parlamenti államtitkára.

Vitályos Eszter szerint a Balázs Béla-díj, az Erkel Ferenc-díj, a Ferenczy Noémi-díj, a Sára Sándor-díj egyszerre szól mindennapjainkról és szüleink, nagyszüleink, őseink életéről. A parlamenti államtitkár szerint múltunk ismeretének mélysége fontos alapja jövőnk építésének. "Amikor önök zenét szereznek, szobrot faragnak, filmet alkotnak, dolgoznak, egyben közösséget is építenek" - hangsúlyozta.

Liszt Ferenc szavait idézve Vitályos Eszter azt mondta: "a művészet az emberben és a természetben megnyilvánuló rejtelmesnek, isteninek érzéki visszaadása. Így válnak az esztétika, a művészet által megismert gondolatok, átélt érzések egy közösség, egy egész ország, egy egész nép közös kincsévé, megtartó nemzetépítő erejévé".

Vitályos Eszter megköszönte a kitüntetetteknek, hogy mára valamennyien a magyar művészet és tudomány kiemelkedő mesterei lettek.

A csütörtöki ünnepségen Magyar Arany Érdemkereszteket, Magyar Ezüst Érdemkereszteket, Magyar Bronz Érdemkereszteket, Balázs Béla-díjakat, Balogh Rudolf-díjakat, Erkel Ferenc-díjakat, Ferenczy Noémi-díjakat, Gérecz Attila-díjat, Harangozó Gyula-díjakat, Herczeg Ferenc-díjakat, Hortobágyi Károly-díjakat, Jászai Mari-díjakat, József Attila-díjakat, Liszt Ferenc-díjakat, Máté Péter-díjakat, Munkácsy Mihály-díjakat, Németh Lajos-díjat, Sára Sándor-díjakat, Szabolcsi Bence-díjakat és Táncsics Mihály-díjakat adtak át a Pesti Vigadóban.

Az ünnepi programban fellépett Mondok Yvette operaénekes, Balázs Elemér zongoraművész, Csőre Gábor színművész, valamint Balogh Ádám és Balogh Máté, a Virtuózok V4 című zenei tehetségkutató korábbi résztvevői.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!