Március közepén kerül a mozikba Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap

Kultúra, 2024.02.07

Március 14-én, a Budapest Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap, amely keserédes humorral az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó kapcsolati problémákat boncolgatja.

Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja - a 2016-os Ernelláék Farkaséknál című alkotáshoz hasonlóan - színpadról került a filmvászonra - olvasható az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményben.

A címszerepben Hajdu Szabolcs látható, feleségét Tóth Orsi alakítja, akit sok év után láthatunk újra filmvásznon.

A történet elején Kálmánhoz és Olgához (Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi) vendégségbe érkezik Levente és Zita (Szabó Domokos és Földeáki Nóra). A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül ünnepelni, de a gyerekek iskolaváltásától gyorsan eljutnak oda, hogy igazából mindenki egy "se veled, se nélküled" párkapcsolatban él. Ernő (Gelányi Imre), a család ezermestere többször sikeresen szakítja meg a párosok kapcsolati analizálását, de van, amin az összes jó szándékával együtt egy ezermester sem tud segíteni - írják a közleményben.

A szatirikus helyzeteken az előkerülő alkohol némileg enyhít, de van, aki hasfájást tettet, van, akinek hirtelen sok dolga akad a konyhában, csak azért, hogy "a mi kapcsolatunk rendben van" állapotot még egymás előtt pár percig fenntartsák, de a sok éves együttlét nyomai - sérelmek, bántások, frusztrációk - már nehezen titkolhatók tovább. A két párnak a névnapozás végére a gyerekek iskolaváltása lesz a legkisebb gondja.

A közlemény idézi Hajdu Szabolcs rendezőt, aki szerint a Kálmán-nap története kiváló alkalmat ad a párkapcsolati árnyalatok feltárására. "Az Ernelláék Farkaséknál című filmben a konfliktusok elsődleges forrása a gyermeknevelés körül forgott, a Kálmán-napban viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A történet megtévesztően egyszerű és hétköznapi, amit az apró részletek tesznek lenyűgözővé" - mutatott rá a rendező.

A film forgatókönyvírója Hajdu Szabolcs, operatőre Bántó Csaba volt, a jelmezeket Pető Kata készítette. A film vágója Zuzana Cséplő, a hangért Dusan Kozak felelt. A Kálmán-nap a Látókép Ensemble, az MPhilms és a Stark Sales produkciójában készült. A független film létrejöttét a Szlovák Audiovizuális Alap, valamint számos magyarországi egyéni és civil közösség támogatta. A Kálmán-nap nemzetközi premierje a Tallinn Black Nights Fesztiválon volt 2023 novemberében.

A közlemény szerint a kapcsolati trilógia első részét, az Ernelláék Farkaséknál című filmet áprilistól újra játsszák a mozik, a harmadik rész, az Egy százalék indián a tervek szerint idén ősszel lesz majd látható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!