Márciusban nyílik az Essentia Artis összművészeti kiállítás

Kultúra, 2024.02.21

Március 1-jén nyílik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíjasainak kiállítása, az Essentia Artis, az ehhez kapcsolódó tematikus programsorozat március 23-án, március 24-én, valamint március 27-én várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

Március 1. és május 7. között látogatható a második alkalommal megvalósuló Essentia Artis, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozó kiállítása és programsorozata. Az eseményen az építészet, film- és fotóművészet, irodalom, ipar- és tervezőművészet, képzőművészet, népművészet, színház, zene és művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be: negyvenegy művész 150 alkotása lesz látható Őrizni, használni és teremteni alcímmel.

Az MMA 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramjára 2023-ban csaknem tizenháromszoros túljelentkezés mellett 1264 pályázatot nyújtottak be - emlékeztetett az MMA alelnöke az esemény szerdai sajtótájékoztatóján.

Kiss János elmondta: a hároméves ösztöndíjprogram fiatal és középgenerációs művészek, művészetelméleti írók részére teremt lehetőséget kutatási tervük megvalósítására, művészi tevékenységük fejlesztésére és létrehozására.

Az alelnök bejelentette, hogy hétfőtől ismét lehet pályázni; 18 és 50 év közötti, művész és művészetelméleti szakember jelentkezését várják április 2-ig. A három évre szóló, havi kétszázezer forintos ösztöndíj mellett a program célja a kapcsolatépítés, az ösztöndíjasok mentorálása és a különféle művészeti ágak közös gondolkodásának elősegítése. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI)honlapján érhetők el - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A művészeti ösztöndíjprogramot lebonyolító MMA MMKI igazgatója példátlan mecenatúrának nevezte az akadémia ösztöndíjprogramját. Csáji László Koppány hangsúlyozta: a fiatal és középgenerációs művészek lehetőséget kapnak, hogy megvalósítsák munkaterveiket, megismerkedjenek egymással és az akadémikusokkal, hogy olyan közösség alakuljon ki, amelyre a jövőben is tudnak építeni.

Kiemelte: az Essentia Artishoz idén is három tematikus nap kapcsolódik színészek, zenészek, irodalmárok és filmesek részvételével. Összesen harminc program lesz a Pesti Vigadó rendezvénytermeiben, csaknem 160 művész közreműködésével.

Március 23-án a népművészeté a főszerep: lesznek divatbemutatók, kézműves-foglalkozások és családi programok, este pedig táncház. Március 24-én filmesek és színházművészek mutatkoznak be: délelőtt játékos foglalkozások, interaktív programok várják az érdeklődőket, este filmbemutatók lesznek, köztük animációs és dokumentumfilmeké is. Március 27-én zeneművészek, irodalmárok és művészetelméleti alkotók kerülnek középpontba: egyebek mellett lesznek koncertek, amelyen az ösztöndíjas zeneszerzők új művei csendülnek fel. A felső kiállítótérben kurátori vezetések, performanszok és irodalmi esteket is tartanak - sorolta a programokat MMA MMKI igazgatója.

Iski Kocsis Tibor, az Essentia Artis egyik kurátora kiemelte: negyvenegy művész 150 alkotása lesz látható a kiállításon. Megjegyezte, nagyon változatos képet adnak a munkák. Az animációsfilmtől, a hagyományos olajképeken át, bronzplasztika, népművészeti gyűjtésből származó beszámoló anyag is látható lesz, de megjelenik rajta építészet, fotográfia, formatervezés és ékszerkollekció is - hívta fel a figyelmet Iski Kocsis Tibor.

"Azt szeretnék hangsúlyozni, hogy a kortárs tárgyalkotó művészek változatos és izgalmas technikai és műfaji határokat átlépő munkákat hoznak létre, tematikát tekintve pedig a meglévő kánonok alkalmazásával, kibővítésével próbálnak tovább haladni" - magyarázta Iski Kocsis Tibor, aki kitért arra is, hogy az ötven év alatti művészeket foglalkoztatja a fenntarthatóság, a természettel való közös gondolkodás és a legújabb technológiák alkalmazása is. Hozzátette: a kiállítótérben létrehoznak egy olvasó sarkot, ahol az irodalmi ösztöndíjasok, zenészek, építészek nyomdai anyagait vehetik kezükbe az érdeklődők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!