Marie Chouinard Elemi életerő című darabja látható a Trafóban

Kultúra, 2022.05.17

A Compagnie Marie Chouinard Elemi életerő című darabját láthatja a közönség pénteken és szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A produkció a kanadai koreográfus munkásságának négy évtizedét öleli fel.

Marie Chouinard egy este alatt 24 rövid darabbal (miniatúrával) tárja a közönség elé az elmúlt negyven év alatt felépített avantgárd koreográfiai és vizuális világát - áll a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.

A koreográfus részben korábbi darabjaiból, részben még be nem mutatott ötleteiből válogatott össze szólókat és duetteket. A darabok 1 és 13 perc közötti hosszúságúak, a meghökkentő jelmezekkel és színpadképekkel egy pillanatra sem engedik elkalandozni a néző figyelmét - olvasható a tájékoztatóban.

Mint kiemelik, Marie Chouinard munkái mindig is provokatívak, érzékiek, feministák voltak, tele nyers energiával. A Trafóban látható darabban friss munkái mellett visszaköszönnek részletek olyan klasszikusokból is, mint a Body Remix/Goldberg Variations.

Egy olyan retrospektív válogatás látható, amely mégis új alkotás, önmagukban is megálló darabokkal, erős ritmikával, új jelmezekkel, színpadképekkel és hangkörnyezettel. "Tánctörténelem a táncosok új generációjával, a nézők új generációjának" - írták a produkció ismertetőjében.

Marie Chouinard 1978-ban mutatta be Montreálban első szóló koreográfiáját, 1990-ben alapította meg saját társulatát, azóta élt és dolgozott New Yorkban, Berlinben, Balin és Nepálban is. Több mint 50 előadást koreografált, számtalan díjjal ismerték el munkáit.

Marie Chouinard visszatérő fellépő a Trafóban, társulata nyolcadik alkalommal látható a nagyteremben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!