Matteo Mancuso a paksi Gastroblues Fesztivál sztárfellépője

Kultúra, 2024.05.23

Matteo Mancuso szicíliai gitárvirtuóz az idei, immár 32. paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál sztárfellépője. Július 1-től 7-ig öt színpadon ötven koncertet hallhat a közönség.

"Az olasz zenész triójával érkezik Paksra, ahová eljön zenekarával a szintén egyre népszerűbb francia rockgitáros hölgy, Laura Cox is. A hazai fellépők közül koncertet ad mások mellett az Omega Testamentum, Szebényi Dani és Mike Gotthard, az Ismerős Arcok, valamint a Deák Bill Blues Band" - mondta Benkő Zsolt zenész, a fesztivál idei műsorvezetője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A különleges jobbkezes ujjtechnikával játszó, 27 éves Matteo Mancuso a YouTube-on szerzett hatalmas népszerűséget videóival, a nemzetközi blues színtér egyik legfelkapottabb tehetsége. A blues mellett játszik szvinget, dzsesszrockot, hard rockot és countryt is; zenélt már együtt Al Di Meolával, Steve Vai-jel és Joe Bonamassával is. A másik külföldi előadót, Laura Cox-ot szintén az internet népe emelte fel, és eddig három lemezt készített.

"A Gastroblues Fesztivál évek óta támogatja a Paks egyik testvérvárosában, a kárpátaljai Visken működő óvodát. Az ottani helyzetet rendkívül megnehezíti az ukrajnai háború, városunk idén is segíti az intézmény fennmaradását azzal az összeggel, amely a fesztivál jótékonysági főzőversenyének kóstolójegyeiből, a templomi koncertek jegyeiből, valamint a a borbarát találkozó bevételeiből származó bevétellel" - mondta Süli János, Paks fideszes parlamenti képviselője, a fesztivál védnöke.

A politikus kitért arra, hogy a fesztivált idén is támogatja Paks önkormányzata, valamint az MVM Paksi Atomerőmű, emellett "ígéret van a Roszatomtól is a korábbi támogatás folytatására".

Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a fesztivál Pakson mindenkinek szívügye, és fontos, hogy legyen ilyen rendezvény, különösen a mostani nehéz években. Gárdai Ádám főszervező arról adott tájékoztatást, hogy a Gastroblues Fesztivál eddigi fő helyszínét, az ESZI Csarnokot idén felváltja a sokkal jobb akusztikájú ASE Sportcsarnok. A klubkoncertek az ASE étteremben és a Gastroblues Klubban, a templomi koncertek pedig az Evangélikus Templomban lesznek. A Kárpát-medencei Gastroblues Piknik helyszíne az ASE Sporttelep.

A fesztivál idei magyar fellépői közül a legendás Omega együttes örökségét a dobos Debreczeni Ferenc vezetésével őrző Omega Testamentum július 5-én az ASE Sportcsarnokban játszik, az idén 25 éves Ismerős Arcok, valamint a 75 éves Deák Bill Gyula és zenekara pedig július 7-én lép fel az ASE Sporttelepen. A Szebényi-Gotthárd duó, vagyis a Blues MD Vitáris Ivánnal és Ganxsta Zolee-val ad koncertet, de közönség elé lép a Tornóczky All Access; Németh Károly vezetésével, Kézdy Lucával és Závodi Jánossal kiegészülve a Mini együttes; a templomi koncerteken pedig több határon túli formáció mutatja meg magát, így a rozsnyói Pál Balázs Jenő Band vagy a kézdivásárhelyi Brothers Zenekar.

A hagyományos borbarát találkozó július 5-6-án lesz, az érdeklődők számos helyi pincészet borait kóstolhatják meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!