TV műsor

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, műfordító

Kultúra, 2021.04.16

Ötvenegy éves korában meghalt Lengyel Anna Hevesi-díjas dramaturg, műfordító, a PanoDráma alapítója, rendező, színházi vezető.

Mint a Trafó Kortárs Művészetek Háza közösségi oldalán írják, Lengyel Anna az utolsó percig dolgozott, a Kár, hogy rák című előadás bemutatójára készült a Trafóban.

Lengyel Anna 1969. július 4-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol szakán és a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán diplomázott. Ösztöndíjjal tanult egy iowai egyetemen és PhD-hallgató volt a New York-i Columbia Egyetemen.

A kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott 1994 és 2002 között, majd a Krétakör Színház dramaturgjaként 2004 és 2008 között szabadegyetemet és nemzetközi drámák felolvasószínházi sorozatát szerkesztette és vezette a produkciós dramaturgia mellett. Lengyel Anna saját független dokumentumszínházat alapított 2008-ban, a PanoDrámát, amely elsősorban szó szerinti, verbatim előadásairól ismert.

Sokat dolgozott külföldön, magyar rendezők mellett olyan világsztárokkal is, mint Robert Wilson rendező és Cate Blanchett színművészt. Munkáját 2011-ben Hevesi Sándor-díjjal ismerték el, 2015-ben Bálint Lajos-vándorgyűrűt kapott, 2017-ben Szép Ernő-jutalomban részesült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!