Meghirdette 2023/24-es évadát az Anima Musicae Kamarazenekar

Kultúra, 2023.09.25

Meghirdette 2023/24-es évadát az Anima Musicae Kamarazenekar, amely három bérletsorozattal és Vivaldi Négy évszak című művéből készült új lemezzel várja a közönséget, továbbá külföldi meghívásoknak is eleget tesz.

A zene lelkéről elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar, amelynek művészeti vezetője G. Horváth László hegedűművész, a Grandioso bérlettel a Zenekadémián, az Animato bérlettel a Nádor teremben és újdonságként a Klassz(ik) Liget bérlettel az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében várja a közönséget - áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Zeneakadémia nagytermébe tervezett Grandioso bérlet a nemzetközi koncertélet kiválóságait vonultatja fel, akikkel sokszínű műsorokat álmodott meg az együttes. Szergej Nakarjakov trombitaművész és Raúl da Costa portugál zongoraművész november 29-én, Perényi Miklós csellóművész 2024. február 8-án, Baráth Emőke énekművész 2024. május 16-án lesz vendége az Anima Musicae Kamarazenekarnak.

Ismét neves hazai hegedűművészek érkeznek egy-egy estére a zenekar élére vendégkoncertmesterként az Animato bérlet előadásaira. A zenekar vendége lesz november 17-én Bánfalvi Béla hegedűművész, a Budapesti Vonósok alapító koncertmestere, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara hegedű tanszakának vezető professzora, december 8-án pedig Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere. Az évad második felében, 2024. január 13-án Oláh Vilmos hegedűművész, a Magyar Rádió Zenekarának koncertmestere, február 24-én Kalló Zsolt hegedűművész, a Capella Savaria koncertmestere lép fel a zenekarral.

Az Erzsébetligeti Színházban induló, Klassz(ik) Liget című új sorozat a kamarazene népszerűsítését tűzte ki céljául. Három estén egy-egy inspiráló zenei nagyváros - Budapest (október 15.), Párizs (november 19.) és Bécs (december 10.) - atmoszféráját idézik meg vonós kamaraművekkel.

Az együttes az Óbudai Társaskörben október 1-jén, a zene világnapján Rolla János vezetésével lép fel, emellett több alkalommal találkozhat vele a közönség A nagy Himnusz sztori közreműködőjeként is.

Hagyományos évadzáró, június 20-i koncertje mellett egy Bachiádával is készül az Anima Musicae Dinyés Soma művészeti koncepciójával. A művész közreműködésével, G. Horváth László szólójával vették lemezre Vivaldi Négy évszak című művét, amely várhatóan 2024 tavaszán jelenik meg a Hungaroton Kiadónál.

Országjáró kamarazenekarként az Anima Musicae folytatja Filharmónia-turnéját Balázs János zongoraművésszel: az idén többek között Keszthelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben és Zalaegerszegen lép fel, valamint Szergej Nakarjakov trombitaművésszel és Raúl da Costa zongoraművésszel Békéscsabán ad koncertet november 30-án.

A közleményben kiemelik: a kamarazenekar egyik legfontosabb missziója az ifjúság zenei nevelése. Ebben az évadban a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben, valamint a Lázár Ervin Program keretében a zenekar több mint 50 különböző településen ad elő élő klasszikus zenei műsort iskolákban és művelődési házakban.

A zenekar külföldi meghívásoknak is eleget tesz az évadban: a bécsi Musikverein színpadán 2023 novemberében egy osztrák-magyar koprodukcióban vesz részt, 2024 áprilisában Isztambulban és Ankarában játszik Gwendolyn Masin hegedűművésszel. Az együttes 2024 nyarán a portugál Festival Internacional de Música da Póvoa de Varzim, valamint az olasz Emilia Romagna Imola vendége lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!