Megjelent a Csíksomlyói passió - Egy színházi előadás zarándokútja című könyv

Kultúra, 2018.12.13

Megjelent a Csíksomlyói passió - Egy színházi előadás zarándokútja című könyv a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös augusztusi csíksomlyói produkciójáról.

A kötet csütörtöki bemutatóján a pünkösdi zarándoklat helyszínén tartott nagyszabású előadásról Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, az előadás rendezője hangsúlyozta: tudták, hogy életük fontos pillanatát élhetik majd át, egy megismételhetetlen eseményt. "Amit kaptam, az elkísér életem végéig" - fogalmazott.

"A legdöbbenetesebbek a csendek voltak" - mondta. "Amikor egyszer csak elhallgatott minden. Ott ült a több tízezres tömeg, és egy pisszenést nem lehetett hallani" - idézte fel.

Az előadást 2019. augusztus 19-én Esztergomban, a bazilika előtt is előadják majd. Szintén az ott élőket bevonva, a környék néptáncegyütteseivel, kórusaival együtt szeretnék bemutatni a produkciót - ismertette.

Az augusztus 18-ai Csíksomlyói passió című előadásról szóló kötet az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte: a kötet ugyanúgy, mint az alapját adó produkció létrehozása az MMA számos tagjához kötődik.

Lukácsy György kötetszerkesztő elmondta: a könyvben az alkotókkal - köztük Székely László díszlettervezővel - készült interjúk mellett helyet kapott Medgyesy S. Norbert tanulmánya, Szász Zsoltnak, az előadás dramaturgjának írása és Böjte Csaba köszöntője is. A fotókat Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt készítette.

A kötetben az erdélyi előadásból vett szemelvények, a Berecz András által összeállított archaikus mesék és énekek mellett olvasható tanulmány a ferences iskoladrámákról, megszólalnak az előadás főbb alkotói, a rendező, a koreográfus, színészek, a fellépő kórusok tagjai és táncosok is. Az interjúkat Lukácsy György és Kornya István készítette.

A Csíksomlyói passiót tavaly tavasszal mutatták be a Nemzeti Színházban, az erdélyi előadás - amelyet 25 ezer néző látott a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben augusztusban - ennek a produkciónak rövidebb, de több szereplővel megvalósított változata volt.

Az előadásban 150 táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és erdélyi tánccsoportok vettek részt. Az 50 tagú gyermekkórus énekesei Marosszékről és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek. Hat zenész adta az élő kíséretet, fellépett a Nemzeti Színház társulatának 16 színésze és Molnár Levente operaénekes is. A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!