Mégsem nyit Barcelonában új részleget a szentpétervári Ermitázs Múzeum

Kultúra, 2022.01.28

Még sem nyit Barcelonában új részleget a szentpétervári Ermitázs Múzeum, mivel a beruházáshoz nem sikerült megszerezni az önkormányzat támogatását.

Az intézmény a Barceloneta negyed tengerpartján egy 15 ezer négyzetméteres, modern épületben kapott volna helyet, amelynek megvalósítására Ito Tojo Pritzker-díjas japán építészt nyerték meg a beruházók.

Noha a területet tulajdonosa, a barcelonai kikötői hatóság engedélyezte a múzeum felépítését, a város önkormányzata nem támogatta az elképzelést, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a kijelölt zónát már most is túlterheli a turizmus és egy újabb nagyszabású projekt tovább fokozná a közlekedési problémákat.

A beruházó svájci-luxemburgi Varia befektetési alap és Barcelona Kulturális Fejlesztése nevű vállalkozás bíróságon próbálja visszaszerezni az eddig elköltött több mint 50 millió eurót, amellett kártérítésre is igényt tart. Mivel a per akár nyolc évig is elhúzódhat, úgy döntöttek: lemondanak az Ermitázs barcelonai részlegéről.

Az El País című napilap szerint a tervek megvalósítására most új európai helyszínt keresnek, szóba került Madrid és Lisszabon is.

A több mint 250 éves szentpétervári Ermitázs Múzeumnak Amszterdamban és Moszkvában működik már fiókintézménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!