Megújult a madridi Zsófia királyné Múzeum állandó tárlata

Kultúra, 2021.11.26

A közelmúlt jelentős közéleti eseményei, társadalmi jelenségei köré szervezve újította meg állandó kiállítását a madridi Zsófia királyné Múzeum, amelyet a nagyközönség szombattól tekinthet meg.

"Az előző állandó gyűjteményt 2010-ben mutattuk be, azóta a világ megváltozott, és közintézményként kötelességünk eszközöket nyújtani a jelen megértéséhez a művészeten keresztül" - hangsúlyozta Manuel Borja-Villel igazgató a tárlat sajtóbemutatóján.

Az 1881-től 2021-ig tartó időszakot átfogó állandó kiállítás legnagyobb szenzációját az elmúlt negyven év időszakának feldolgozása jelenti, amelyben kiemelt szerepet kapott a nyolcvanas évekbeli spanyol kulturális forradalom bemutatása, a punk kultúra és az alternatív szórakozóhelyek közösségformáló erejének jelentősége.

A falakon Antoni Tapies, Carlos Saura vagy José Guerrero festményei mellett helyet kaptak például a legendás madridi koncertterem, a Rock-Ola korabeli plakátjai is.

Külön foglalkozik a tárlat a korszakot meghatározó AIDS-veszéllyel, szórólapok, figyelemfelkeltő reklámanyagok, dokumentumfilm-részletek színesítik a kiállítási anyagot.

A múzeum önálló termet szenteltelt a spanyol 15M-mozgalom tárgyi emlékeinek. A gazdasági válság hatására békés utcai tiltakozóakciók sorozata vette kezdetét 2011. május 15-én alapvető politikai, gazdasági és társadalmi változást követelve Spanyolországban, amelynek nyomán új pártok születtek.

A kiállításon megjelenített témák között szerepel a feminizmus, a környezetvédelem, a kirekesztettség, a migráció és az egykori gyarmatosítás újraértelmezése kiemelkedően sok dél-amerikai művész alkotásának bemutatása révén.

A tárlaton szereplő kétezer mű 70 százaléka korábban még nem volt látható a múzeumban. Emellett a 15 ezer négyzetméteres kiállítótér a korábbihoz képest több mint húsz helyiséggel bővült, egykori irodákat, raktárakat alakítottak át.

Az átrendezés szinte az egész múzeumot érintette, de nem változott Pablo Picasso Guernica című művének elhelyezése, amely a gyűjtemény ikonikus darabja.

A Zsófia királyné Múzeum Spanyolország leglátogatottabb múzeuma, a koronavírus-járvány előtt évi mintegy 4,5 millió látogatót fogadott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!