"Meseegyetemet" rendeznek Nyíregyházán

Kultúra, 2022.09.28

Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az I. Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot Nyíregyházán a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.

A rendezvény célja a magyar népmese és műmese gazdag és egyedülálló világának őrzése, ápolása, népszerűsítése és társadalmi elfogadottságának erősítése - közölték az MTI-vel a szervezők.

Imre Rubenné intézetigazgató szerdán az MTI-nek elmondta, Cservenák László, a Magyar Népmeséért Alapítvány kuratórium elnöke kereste meg őket a kezdeményezéssel, hiszen a mesék világa szorosan kapcsolódik a leendő pedagógusok egyetemi mindennapjaihoz, képzésükben több tantárgyuk is az elbeszélések köré fonódik. Ilyen például a Beszédművelés című tárgy, amely keretében az első évfolyamos tanító szakos hallgatók mesefelolvasást gyakorolnak, majd további három félév alatt három tantárgyon keresztül foglalkozhatnak a nép- és műmesék sajátosságaival, azok neveléshez kapcsolódó viszonyával, valamint részt vesznek a mesék népszerűsítésében. Az intézetigazgató elmondta, azt szeretnék, hogy a hallgatók megismerjék a különböző nevelési módszereket és innovatív eljárásokat.

Az első Őszi Meseegyetem progamjait keretbe foglalja a mesemondás, hiszen a köszöntők után Berecz András Kossuth-díjas előadóművész műsora nyitja meg a programsorozatot, zárásképp pedig a Népek meséi című mesemondóverseny házi fordulójának győztes hallgatója, Reha Nikolett adja elő A pletykás asszonyok című népmesét. A két műsor között különböző tudományterületek előadásait hallhatják a látogatók a Nyíregyházi Egyetem, a Szent Atanáz Görögtakolikus Hittudományi Főiskola, a Sóstói Múzeumfalu, a Tündérkert Keleti Óvoda és a Gyermekek Háza Déli Óvoda előadói jóvoltából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!