Mesekalákával ünnepel a Meseszó Egyesület

Kultúra, 2024.03.20

Vándorkiállítással és mesekalákával ünnepli 10 éves fennállását a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület csütörtökön a Fonó Budai Zeneházban.

A program kapcsolódik a mesemondás, történetmesélés világnapjához is, amelyet március 20-án ünnepelnek. A világnap minden évben egy-egy kiemelt témára összpontosít, amely idén a "hidakat építünk" - mondta el Klitsie-Szabad Boglárka elnök az esemény alkalmából tartott sajtónapon szerdán az MTI-nek.

Hozzátette: a csütörtöki esten magyar népmeséket mondanak majd, és arra biztatnak mindenkit, hogy csatlakozzon akár mesemondónak, akár mesehallgató közönségnek.

Az elnök elmondta, hogy a 10 mesés év című vándortárlatot elviszik a nagy rendezvényeikre, a Kárpát-medencei népmesemondó találkozóra és a Kárpát-medencei ifjú népmesemondó találkozóra is. Kiemelte: a tárlat bemutatja az egyesületet, miért volt fontos a megalakulása, milyen programjaik vannak, hogyan tanulnak mesét, és hogy elődeink régen hogyan meséltek.

Emlékeztetett arra, hogy az előző elnök, Kovács Marianna nevét onnan is sokan ismerhetik, hogy kezdeményezésére az egész magyar nyelvterületen ünneplik a magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján.

A Kárpát-medencei ifjú mesemondó találkozóra olyan tizen-huszonéveseket várnak, akik például mesemondó versenyeken már bizonyították, hogy jól tudnak mesélni, van tehetségük a műfajhoz. A találkozót június 14. és 16. között a Tatai Sokadalom részeként rendezik meg, második alkalommal - mondta el Kiss Ágnes alelnök, hozzátéve: a rendezvény egy tagjuk kezdeményezésére indult, 2024-től a Meseszó Egyesület lett a főszervező.

A Kárpát-medencei felnőtt mesemondó találkozót ötödik alkalommal rendezik meg Pomázon augusztus 23. és 25. között, és a jubileumi évben könyv kiadását is tervezik, amely az élőszavas mesemondás folyamatába vezeti majd be az olvasókat - közölte.

Kiss Ágnes kitért arra is, hogy a világnaphoz kapcsolódva pénteken Balmazújvárosban lesz mesemondó est, valamint a Vajdaságban és Felvidéken is szerveznek hasonló programokat.

Az egyesület tagságáról elmondta: a több mint 30 rendes tag mellett tiszteletbeli tagjaik is vannak. Utóbbiak azok a hagyományos mesemondók, akik még gyerekkorukban tanulták a mesemondás tudományát, akiktől az eredeti előadásmódot lehet megtanulni.

A sajtónapon részt vett Szeles János Paga is, aki 2017-ben végezte el a mesemondó tanfolyamot és tavaly óta hivatalosan tagja a Meseszó Egyesületnek. A műszaki fizikus és népzenész úgy fogalmazott: "a mese számomra olyan, mint egy matematikai egyenlet vagy képlet." A mesének is megvannak a sarokkövei, epizódjai, amelyekből felépül, s ezután az ember a saját szavaival is el tudja mondani meseformulákkal és párbeszédekkel színesítve - tette hozzá-

A meséknek különböző változataik vannak, és a mesemondó rakja össze belőle azt, amely a legközelebb áll az egyéniségéhez - mondta, kiemelve: a mesemondás egyszeri, megismételhetetlen alkalom, mindig más és más.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!