MittelCinemaFest - Fesztiváldíjas filmek az Olasz Filmfesztiválon

Kultúra, 2022.10.19

Tizenkét friss olasz filmet, köztük több fesztiválsikert mutat be eredeti nyelven, magyar felirattal november 5. és 16. között Budapesten, a Puskin és a Tabán moziban a 20. MittelCinemaFest - Olasz Filmfesztivál.

A vetítéssorozatot Felix van Groeningen az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert filmje nyitja november 5-én a Puskin moziban - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel, hozzátéve, hogy a Paolo Cognetti azonos című, magyarul is megjelent regénye alapján készült Nyolc hegy egy barátság történetét meséli el.

Paolo Virzi az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott, Szárazság című filmje Rómában játszódik, ahol három éve nem esett az eső és a vízhiány felborítja a szabályokat és a szokásokat. A filmben szerepel Silvio Orlando, akit Paolo Sorrentino Ifjú Pápa című sorozatából ismerhet a közönség, Valerio Mastandrea, aki Paolo Genovese Teljesen idegenek című vígjátékában volt látható a magyar mozikban, valamint az olasz film egyik legismertebb arca, Monica Bellucci is.

Szintén díjat nyert idén Velencében Gianni Amelio legújabb filmje, A hangyák ura, amely egy, az 1960-as évek végén Rómában nagy visszhangot kiváltó pert elevenít fel: Aldo Braibanti költőt és drámaírót kilenc év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint egyik, a nagykorúságát alig betöltött tanítványára fizikai és lelki értelemben is rákényszerítette akaratát. A fiút a családja kérésére pszichiátriai intézetbe zárták, ahol elektrosokk-terápiának vetették alá. Csupán egy újságíró vállalkozik az igazság feltárására, akinek meg kell küzdenie a gyanakvással és a cenzúrával is.

Niccolo Falsetti az idei Velencei Filmfesztivál közönségdíját nyerte el a Peremléttel. A film főszereplői egy punkegyüttes fiatal tagjai, akiknek végre alkalmuk nyílik arra, hogy igazán megmutassák magukat: ők lesznek egy híres amerikai hardcore punkzenekar bolognai koncertjének előzenekara. Amikor a koncertet lemondják, a három punkzenész nem adja fel: ha nem mehetnek Bolognába, hogy a Defence-szel játsszanak, akkor majd a Defence megy hozzájuk Grossetóba.

Vetítik Olaszország idei Oscar-nevezettjét, a Cannes-i Filmfesztiválon debütált Nosztalgiát is. Mario Martone filmjének főszereplője (akit Pierfrancesco Favino alakít) negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanita városnegyedbe - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!