Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás

Kultúra, 2021.11.28

Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.

Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a megnyitón hangsúlyozta: a magyar és a zsidó kultúrát a közösség számára teremtett értékek és a mindkét identitásra jellemző "szabadságharcos lelkület" köti össze. 2018-ban Einsteintől napjainkig - Zsidók és csúcstechnológia címmel nyílt kiállítás az épületben, amely most kiegészült a művészeti élet nagyjait bemutató gyűjteménnyel, köztük írókkal, képzőművészekkel, zenészekkel - tette hozzá.

Nem lehet elmenni a zsidó művészeknek és tudósoknak a nemzet életében betöltött szerepük mellett. Egy közösség életerejét az alkotóereje mutatja meg, amely a hétköznapi és a kivételes teljesítményekben egyaránt megmutatkozik. "Építkezni és megtartani csak a kultúra ápolásával és gyarapításával lehetséges" - hangoztatta. Fontosnak nevezte, hogy minél több ember számára váljon megismerhetővé olyan egyéniségek életútja, akiknek példája inspiráló lehet a mai generációk számára.

Dénes Gábor filmrendező a kiállításról elmondta, hogy "ha győz a gonosz, a kirekesztés" a zsidósággal szemben, akkor abból, amit itt látható, semmi nem maradt volna.

Jakov Hadas Handelsman, Izrael budapesti nagykövete felidézte: 1944-ig aktív közösségi élet jellemezte a balatonfüredi zsidóságot, de ennek véget vetett az elhurcoltatás és bár később újra éledt a közösség, ám a zsidó szenvedés visszatükröződik a művészet eszközeivel.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy a 2018-ban átadott Zsidó Kiválóságok Háza méltó emléket kíván állítani az elhurcolt zsidóságnak.

A látogatók saját maguk tallózhatnak a digitális eszközök segítségével a nagyságok életrajzai és munkásságukat bemutató hang- és képanyagok között.
(MTI)

Galériánk

Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!