Múzeumok éjszakája - Digitális formában látható a nagyharsányi római villa mozaikja a Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2021.06.24

Szombaton, a Múzeumok éjszakáján debütál a Műértő fényűzés - A nagyharsányi római villa apszismozaikja című interaktív padlóvetítés a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). A Seuso kutatási programban feltárt mozaikpadló digitális rekonstrukciója az MNM és a 4iG Nyrt. stratégiai együttműködésének köszönhetően valósult meg.

A Baranya megyei Nagyharsány mellett, a Szársomlyó-hegy lábánál a római császárkori elit egyik befolyásos, szenátori rangú családja vidéki luxusrezidenciát építtetett magának. A Seuso kutatási programban a Nemzeti Múzeum 2016 óta végzi a villa feltárását; az ásatásokon előkerült az épület fényűző lakomaterme, amelyet pompás, de azóta jelentős részben elpusztult mozaikpadló díszített - idézi fel az MNM által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A múzeum restaurátorai által kiemelt és restaurált mozaiktöredékeket és korabeli analógiákat felhasználva Mráv Zsolt régész készítette el a lakomatermet lezáró apszis mozaikjának rekonstrukcióját.

A közlemény szerint az apszis közepére egy nyolcszög alakú emblémát szerkesztettek, amelyet trapéz és négyzet alakú mezők fogtak körbe. Minden mezőbe egy-egy vázából előburjánzó növényt komponáltak. Az indákkal befutott felületek egyértelműen Dionüszoszra utaltak, és bár a mozaik középső része teljesen elpusztult, minden valószínűség szerint azon Dionüszosz alakja állt. A dionüszoszi témák megjelenítése a késő császárkorban a lakoma, a baráti együttlét valamint az evilági lét boldogságára, örömeire utaltak - közölte a múzeum.

"A figurális mozaik képi programja, művészi minősége és a környezetéből előkerült további luxusleletek egyértelművé teszik, hogy a késő római kori Pannoniában is jelen volt az a művelt és gazdag birodalmi elit, amely olyan műalkotások igényes megrendelője volt, mint a Seuso-kincs ezüstedényei" - idézi a közlemény Mráv Zsoltot.

A mozaik feltárásának és restaurálásának történetéről, jelentőségéről a látogatók a vetítés mellett elhelyezett érintőképernyők segítségével szerezhetnek további információkat.

Az interaktív bemutató megvalósítását a 4iG Nyrt. mintegy 8,5 millió forint értékű technikai eszközzel és programfejlesztéssel támogatta.

Az MNM munkatársai - a 4iG Nyrt. Mensor 3D üzletág szakembereit segítségül hívva - eredeti méretben digitálisan is rekonstruálták a villa apszisának mozaikpadlóját. A Seuso-kincs - Pannonia fénye kiállítás előtt, egy interaktív padlóvetítés segítségével a látogatók most maguk teremthetik újjá a késő római mozaikművészetnek ezt az eddig földben rejtőző, ismeretlen műalkotását.

Az 50 négyzetméter területű vetítéshez használt rendszer infravörös kamerákból, négy darab lézerprojektorból, valamint az integrációt és a program futtatását vezérlő számítógépből áll. Az interaktivitást a függőlegesen lefelé irányított kamerák teszik lehetővé, amelyek a látogatók mozgását folyamatosan követve biztosítják a vetített kép váltakozását és azt, hogy a látványt a látogató maga befolyásolja.

"A bemutató területen folyamatosan váltakozik a vizuális tartalom, így a vendégek dinamikus környezetben fedezhetik fel a római kori villa feltárt mozaiktöredékeit, valamint a teljes rekonstrukciót" - számolt be a szombattól látható fejlesztésről Fehér András, a 4iG Mensor 3D üzletág üzletfejlesztési igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!