Múzeumok éjszakája - Együtt csatlakoznak a programsorozathoz a szentendrei intézmények

Kultúra, 2024.06.19

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) múzeumaiban a művészetekben, a szentendrei Skanzenben a tánc és az élő történelem világában kalandozhatnak az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tánc és táncalkalmak köré szervezett programjai nem csupán a táncnak a hagyományos falusi közösségek életében betöltött szerepét mutatják be, hanem korszakok és műfajok között átívelő varázsát is - írták a közleményben. A Skanzenben A tánc mint élő örökség Európában című kiállítás délutáni megnyitójával indulnak a rendezvények, ahol a többi között színpadi programok, táncetűdök, élménytánc, irodalmi kávéház, fényfestés várja az érdeklődőket, de táncos graffiti is készül.

A múzeum tűzugrással és szerelmi jóslással is várja a közönséget a nyári napfordulóhoz kapcsolódóan, a kézműves foglalkozásokon pedig táncrendet, citerát, pártát és kalárist készíthetnek az Erdély tájegység kisvárosi házaiban. A tematikus séták során a századforduló szerelmi és táncéletével, szépség és divatvilágával ismerkedhetnek az érdeklődők. A nyár leghosszabb éjszakáján a Skanzen éjfélig tart nyitva. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) programsora zenetörténészi kalauzzal indul a belvárosi Kmetty Múzeumban, hogy azután végigjárva az FMC kiállítóhelyeit egyebek mellett fotóművészeti és kreatív workshoppal, irodalmi programmal, mesés múzeumsétával, újragondolt egykori játékok - gombfoci, papírgyöngy-készítés, fonaljáték - kipróbálásával, kurátori és helytörténeti tárlatvezetéssel, festők inspirálta csokoládékülönlegességek kóstolásával folytatódjon az éjszakai múzeumi kaland.

Az FMC kiállítóhelyei ezen a napon délután 4 órakor nyitnak és éjfélig látogathatók. A programokról a www.skanzen.hu és a www.muzeumicentrum.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!