Múzeumok éjszakája - Éjszakai vártúra is lesz Nógrád megyében

Kultúra, 2022.06.22

Salgótarjánban éjszakai vártúrával, Szécsényben tüzes ostorok bemutatójával, Balassagyarmaton szentivánéji koncerttel is várják a látogatókat a Múzeumok éjszakája Nógrád megyei programjain.

Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeumban este nyitják meg a Salgótarján első likőrgyára című kiállítást, előtte fellép a Nógrád Táncegyüttes is. A Salgói várhoz 23 órakor indul a túra régészek vezetésével.

Tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, tombolasorsolást, tárlatvezetést a Benczúr Gyula-emlékkiállításon, valamint a Szalay és Picasso - Válogatás a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből című kiállításon és a Gaál István-emlékszobában is.

Salgótarjánban a Bányamúzemban is zajlanak programok. Ott a Bányász-Kohász Dalkör dalos tárlatvezetésével nézhetik meg a vendégek a földfelszíni kiállítást. Prakfalvi Péter geológus az életmentő Gerber Frigyes egykori bányaigazgatóról, Buda László barlangász a Glockner expedíciókról tart előadást, de lesz régészeti játszótér és "bányamanóképzés" is.

Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban a Balázs Lajos mecénás által a múzeumnak adományozott műtárgyakból nyitnak meg kiállítást kora este, majd a "Szent Iván szépei" tradicionális viseletbemutató zajlik, eredményhirdetéssel.

21 órakor kezdődik a napkerék gördítése, és megteszik vele az évkört a belvárosban, majd következik a tüzes ostorok bemutatója és a Latte Maffiato-koncert az északnyugati bástyánál.

A kastélyban óránként indul pincetúra, a várkertben tanösvény túra, a kastélykertben egyebek mellett varsányi laska, borsátor és tábortűz is várja a múzeummal éjszakázókat.

Balassagyarmaton, a Palóc Múzeumban Rejtély Nagy Iván könyvtárában címmel zajlik kalandjáték, lesz Madách-Mikszáth-kvíz, rendhagyó tárlatvezetések a paraszti ünnepeket és hétköznapokat bemutató Bölcsőtől a sírig című kiállításon, a Madách emlékszobában és a Civitas Fortissima Múzeumban.

Gyermekkoncerttel 17 órakor, szentivánéji koncerttel 19 órától várják az érdeklődőket. Előadást tart Vasvári Zoltán néprajzkutató "Ó, lassan szállj és hosszan énekelj, haldokló hattyúm, szép emlékezet" - Az első albumoktól a kislányok emlékkönyvecskéjéig címmel. A Palóc ligetben a Nemzeti történelmünk tüköre című élő társasjátékra várnak kicsiket és nagyokat.

Balassagyarmaton több helyszínen is zajlanak programok. Este a Jánossy Képtárban az Őri Kiss Botond Trio ad koncertet, a Pannónia Motorkerékpár Múzeumban pedig a gyermekmotoroztatás mellett játékok várnak mindenkit a Pannóniák éjszakáján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!