Múzeumok éjszakája - Fényfestéssel kísért koncerttel készül a Budapesti Filharmóniai Társaság Martonvásáron

Kultúra, 2021.06.21

Parksétákkal és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának fényfestéssel kísért éjszakai koncertjével várják a közönséget Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában a Múzeumok éjszakáján, szombaton.

A szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint délután 17 órától vezetett parksétákon nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a több mint 200 éves kastély múltjába, valamint rövid vonós és fúvós kamarakoncertekkel hangolódhatnak az esti zárókoncertre.

Este 21 órától fényfestéssel kísérve hallgathatja a közönség Piazzolla és Beethoven muzsikáját. Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester és Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművész tolmácsolásában szólal meg Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című műve zenekari kísérettel. Emellett hallható lesz Beethoven c-moll vonósnégyese is, amelyet Dénes István írt át kamarazenekarra.

A szervezők nemcsak székekkel, hanem pokrócokkal is várják az érdeklődőket, akik a fákra, valamint a kastély falaira megálmodott fényfestésekben gyönyörködhetnek a koncert alatt.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei évek óta tartanak kamarakoncerteket a 2019-ben elkészült Agroverzum Tudományos Élményközpont rendezvénytermében. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az agrártudományok mellett a kultúra is kiemelt jelentőséggel bír Martonvásáron, hisz Beethoven többször járt barátjánál, későbbi mecénásánál, Brunszvik Ferencnél vendégségben 1800 és 1810 között.

A fennmaradt levelek tanúsága szerint gyengéd szálak fűzték Ferenc testvéréhez, Brunszvik Jozefinhez, a "Halhatatlan Kedves"-hez is - írják, kiemelve, hogy Martonvásár és az itt található Beethoven Emlékmúzeum a magyarországi Beethoven-kultusz fellegvárává vált.

További információ a programokról a https://bftz.hu oldalon érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!