Múzeumok éjszakája - Harangjáték, kiállítások, tárlatvezetések, könyvbemutatók Debrecenben

Kultúra, 2022.06.22

A Református Nagytemplom óránként megszólaló harangjátéka hívja szombaton a Múzeumok éjszakája helyi programjaira az érdeklődőket - közölték szervezők szerdán sajtótájékoztatón a Déri Múzeumban.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, pénteken már felvezető programokkal hangolódhat a közönség a város múzeumi negyedében: a Medgyessy Ferenc Múzeumtól a Szabó Magda-emlékházig húzódó területen kiállítások, koncertek lesznek, szombaton pedig csaknem száz program között válogathatnak a látogatók.

A debreceni Református Nagytemplom harangjátéka minden órában hívja majd a programokra az embereket: az érdeklődők a templomban megnézhetik a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát, de megnyitják a két templomtorony közötti panorámajárdát is, ahonnan páratlan kilátás nyílik az éjszakai Debrecenre - jelezte Kósáné Nagymáté Nóra turisztikai referens.

Varga István, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István lövészdandár parancsnokhelyettese a Tisza István-kiállításra, a 39-es hagyományok, valamint a Lajta Monitor Múzeumhajó és a Mednyánszky Kör kiállítására hívta fel a figyelmet, amelyet a Csokonai Irodalmi Laborban mutatnak be.

A Debreceni Református Kollégium múzeuma egyebek mellett úrvacsorai kannák bemutatójával, ikonokkal, fafaragásokkal és a faragó szerszámok bemutatójával, könyvbemutatókkal és koncertekkel készül, a Szabó Magda-emlékházban pedig nyolc diáknak az idei érettségin megírt, Szabó Magda témájú dolgozatából tartanak felolvasást - ismertette a részleteket Győri János közgyűjteményi igazgató.

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ három szinten kiállításokkal és 21 zenés, táncos, színházi és gyermekprogrammal várja látogatóit a Múzeumok éjszakáján - jelezte Vizi Katalin ügyvezető.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke különleges programra hívta fel a figyelmet: szombat éjszaka mutatnak be ugyanis egy birtokukba került 150 éves tóratekercset, valamint hozzá kapcsolódó kegytárgyakat, könyveket.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója elmondta, a Déri Múzeum négy helyszínen kínál programokat. Kiemelte a múzeum előtti Déri teret, ahol zenével, bábműsorral, tűzzsonglőr bemutatóval, népi játszótérrel várnak kicsiket és nagyokat, miközben a múzeumban szakmai programok keretében tájékozódhatnak az érdeklődők régészetről, "szentiváni" hangszerekről, de megismerhetik Munkácsy Mihály Krisztus-képeinek keletkezés- és sikertörténetét.

A Múzeumok éjszakája debreceni programjainak többsége ingyenesen látogatható, néhány helyszínre karszalaggal lehet belépni - közölték a szervezők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!