Múzeumok éjszakája - Képzőművész-diplomakiállítás, különleges tárlat és szervezett séták az MKE-n

Kultúra, 2024.06.18

Sokszínű programkínálat, többek között képzőművész-diplomakiállítás, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) és a Zeneakadémia növendékeinek közös produkciója, valamint vezetett séták is várják az érdeklődőket az MKE főépületében és az Epreskertben szombaton, a Múzeumok éjszakáján - közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem szervezésében idén is a képzőművészet kulisszái mögé leshetnek az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján: megnyitja kapuit az MKE Szobrász Tanszékékének otthont adó ősfás park, az Epreskert, ahol Szabó Ádám szobrászművész, egyetemi docens tart a nagymesterek és tanítványaik tanulóéveiből merített, anekdotákkal tarkított bemutató sétát - olvasható a közleményben.

Mint írják, az este folyamán a Képzene című programon az MKE és a Zeneakadémia növendékeinek közös produkcióját tekintheti meg a nagyközönség az Epreskertben.

A programsorozat kiemelt eseménye az egyetem főépületében a Képzőművész MA Diplomakiállítás, az újonnan alapított Vizuális Művészet Tanszék végzős évfolyamának első, nagy bemutatkozása. A tárlatot az MKE rektora, Erős István nyitja meg az évszázados kiállítási hagyományokra visszatekintő Barcsay-teremben és az Aulában.

A Művészeti Anatómia Tanszék gyűjteményének bemutatása minden évben a Múzeumok éjszakája programsorozat népszerű eseménye. Idén Kőnig Frigyes professor emeritus mesél az érdeklődőknek az oktatáshoz használt izgalmas tárgyakról, melyek között olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint Székely Bertalan lovának csontváza, különböző állatpreparátumo, vagy az arcrekonstrukciókhoz használt furcsa segédeszközök - olvasható az összegzésben.

Az Egyetem főépületében szervezett sétákon a Múzeumok éjszakája látogatói megismerhetik a műemlék épület Lotz-freskókkal díszített belső tereit és iparművészeti remekeit. Az egykori Mintarajztanoda és a Régi Műcsarnok épületegyüttesében Romoda Klára, az MKE egykori munkatársa tart tárlatvezetést, Bojtos Anikó művészettörténész pedig a nemrégiben felújított, egyedülálló Lotz Károly-falképeket mutatja be - írják.

A festő- és szobrászrestaurátok műhelyében Heitler András, az MKE docense és Káldi Richárd művésztanár vezeti körbe az érdeklődőket.

Bővebb információk a programokról a www.mke.hu weboldalon találhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!