Múzeumok éjszakája - Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának koncertje és tematikus séták a Fiumei úti sírkertben

Kultúra, 2024.06.18

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) idén is csatlakozik a Múzeumok éjszakája programsorozatához: Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának koncertjével és tematikus sétákkal várja a közönséget a Fiumei úti sírkertben szombaton.

A NÖRI keddi közleménye szerint délután három és este nyolc óra között nyitva lesznek a nagy mauzóleumok, amelyek az év többi napján csak vezetett séták során látogathatók, így az érdeklődők megnézhetik Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyány Lajos sírépítményének belső tereit. A Kossuth-mauzóleum a koncert idejére különleges fényfestést is kap.

Mint írják, sötétedés után zseblámpás hangulatséták indulnak a sírkert keresztábrázolásai között. Emellett megtekinthető a sírkert megnyitásának 175. évfordulója alkalmából rendezett Fiumei Anno című kültéri kiállítás is, amelyen a sírkert történelmének fontosabb mérföldköveit lehet megismerni. A kiállítás képei a sírkert olyan helyszínein találhatók, ahol a korabeli fotók felidézhetik az adott hely környezetét, hangulatát, az egykori síremlékek látványát - áll a közleményben.

Kollár-Klemencz László Kamarazenekara este fél kilenctől ad koncertet a Kossuth-mauzóleum előtti füves területen. A koncerten a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a [email protected] email címen lehet.

A közleményben kiemelik, hogy Kollár-Klemencz László kamarazenekarával tavaly készítette el ötödik, Folyó című nagylemezét, amelynek dalszövegei az ember önmagával és a szakrális világgal való kapcsolatát vizsgálják. A folyó, állandó változásával, a változásokhoz való alkalmazkodással és végül a tengerbe ömlésével az élet metaforájaként jelenik meg - emelik ki a közleményben.

Mint írják, a Fiumei úti sírkertben több dal is elhangzik erről a lemezről, többek között a Szökevény, a Csak ő meg én és a Tűsarkú, de hallható lesz a népszerű Úgy szerettem beléd, a Beszéljünk Zoli, a Ha volna szeretőm, az Iszom a bort és az Ezt is elviszem magammal című dal is.

A közleményben idézik Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját, aki kiemelte: a Nemzeti Örökség Intézete minden évben csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz, hiszen a Fiumei úti sírkertet egy szabadtéri múzeumként fogják fel. "Azért tartom különösen fontosnak az ilyen alkalmakat, mert ezen a napon programjainkkal olyan közönséget is megszólítunk, akik másként nem ismernék meg ezt a nemzeti emlékhelyet" - hangsúlyozta a főigazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!