Múzeumok éjszakája: Platon Karataev-koncert a sírkertben

Kultúra, 2023.06.16

A Fiumei úti sírkertben, a Kossuth-mauzóleum előtt ad koncertet a Platon Karataev június 24-én, a Múzeumok éjszakáján.

A zenekar fellépését a mauzóleumra vetített fényanimáció kíséri, a sírkertben emellett kisbuszos túrák, valamint tematikus és esti zseblámpás hangulatséták várják a látogatókat - közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) pénteken az MTI-vel.

Kiemelték: a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen június 24-re a NÖRI által kínált programok közé tartozik a sírkert építészeti emlékeinek felfedezése, a sírkertben nyugvó mérnökök, feltalálók, irodalmunk legnagyobb alakjainak megismerése, valamint azon emberek sírjának felkeresése, akiknek meghatározó szerepük volt a főváros arculatának kialakításában.

A hazai zenei világ sírkertben nyugvó nagyjait bemutató Muzsikus lelkek című séta végső állomásán ezúttal élő zongoramuzsikát hallgathatnak meg a látogatók a Révkomáromból érkező zongoraművész-testvérpár, Gönczöl Bernadett és Gönczöl Noémi előadásában. Mindezek mellett felfedezhetők kisbusszal is a sírkert olyan távolabbi zugai, amelyek hagyományos séta keretében nem elérhetők. 23 órától különleges zseblámpás hangulatsétát tart a Nemzeti Örökség Intézete.

Fő produkcióként este a Platon Karataev ad koncertet Magyarország legnagyobb sírépítménye, a Kossuth-mauzóleum előtt. Tavaly januárban jelent meg az együttes harmadik stúdiólemeze, a Partért kiáltó, amelynek dalaiban a zenekar a létezés magját igyekszik körbejárni: módosult tudatállapotokban bolyongás, a határtalannal találkozás, valamint szembenézés önmagunkkal és az elmúlással is - mindezek a sírkert varázslatos környezetében - fogalmaztak.

"A koncerten elhangzó zeneszámok a legbelsőbb énünk kereséséről és minden megkérdőjelezéséről szólnak. A műsorhoz felolvasással Vecsei H. Miklós színművész is csatlakozik. A koncert közben fényfestés lesz a Kossuth-mauzóleumon, a 26 méter magas emlékművön minden szám alatt külön animáció lesz látható" - írták a szervezők.

A Fiumei úti sírkertben a Múzeumok éjszakája valamennyi eseménye ingyenes, karszalag nem szükséges, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Részletek a Nemzeti Örökség Intézetének honlapján és Facebook-oldalán, valamint a Múzeumok éjszakája oldalán találhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!