Múzeumok éjszakája - Próbaásatás, divattörténet és gramofon is várja a látogatókat Hódmezővásárhelyen

Kultúra, 2021.06.23

Érdekfeszítő és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája vásárhelyi rendezvényein: a vendégek próbaásatáson vehetnek részt, megismerkedhetnek az elmúlt száz év viselettörténetével, és megszólal egy gramofon is - tájékoztatta Miklós Péter szakmai tanácsadó az MTI-t.

Szombat délután a családok a Tornyai János Múzeum Szegfű utcai udvarán fémkeresős érmevadászaton, "próbaásatáson" vehetnek részt, de képzőművészeti "észpörgető" és malomjáték is várja a vállalkozó kedvűeket. Ezalatt a múzeum előcsarnokában fél évszázadnyi hallgatást követően újra megszólal az a gramofon, amelyet a közelmúltban ajánlott fel egy vásárhelyi család a közgyűjteménynek, és a szakszerű restaurálás eredményeképpen ismét újszerű, impozáns állapotban tekinthető meg. A manuális lemezjátszón óránként egy-egy korabeli táncslágert indítanak el.

Nagy Gábor fotográfus kiállításán Terendi Viktória vezeti a múlt és jelen határán élő pásztorokról készült felvételek között a látogatókat, majd a múzeum néprajzkutatója a női ruhatár változásáról is előadást tart az est folyamán A rokolyától a biciklisnadrágig címmel.

Nagy érdeklődés övezi a múzeum közösségi oldalán posztolt archív felvételeket, ezért Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum helytörténésze a fotótár érdekességeit tárja az érdeklődők elé vetített képes bemutatóján, de a betérők megismerhetik a múzeumi könyvtár különleges köteteit is.

A közelmúlt hódmezővásárhelyi történelmét feldolgozó Emlékpontban az ötvenes évek terrorját tárják a látogatók elé, az Alföldi Galériában pedig Zoltai Attila festőművész mutatja be az Őszi Tárlat anyagát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!