Múzeumok éjszakája - Programok Győr-Moson-Sopron megyében

Kultúra, 2021.06.23

Kiállítások, koncertek, interaktív foglalkozások és bemutatók, valamint tárlatvezetések szerepelnek a Múzeumok éjszakája országos programsorozat győri, soproni és fertődi helyszínein június 26-án.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum valamennyi tere, a Szent László Látogatóközpont és Győr Megyei Jogú Város Levéltára is csatlakozott az idei eseményhez.

A programsorozat részeként nyílik meg a Nagy-Győr jelességei - Karrierek a 750 éves városban című kiállítás az Esterházy-palotában, amely a győri polgárok közösségének állít emléket. A kiállítás középpontjában azok a személyek és családok kerülnek, akiknek nem csak az életében, karrierjében játszott szerepet a város, hanem maguk is hozzájárultak annak fejlődéséhez, szolgálták a közösséget.

Az Apátúr-házban mások mellett a Győri Filharmonikus zenekar vonós kvintettjének barokk zenei koncertjét lehet megtekinteni, a Vastuskós házban a 60-as és 70-es évek ruhadivatjában lehet elmerülni, a Magyar Ispitában pedig az épület története mellett a Váczy Péter-gyűjtemény gyöngyszemeit lehet megismerni.

A Fruhmann-házban egyebek mellett kerámiarestaurálás-bemutatón lehet részt venni, de az érdeklődők az üvegrogyasztás technikáját is megismerhetik. A Püspöki Udvarbíróházban a felnőttek művészeti társasjátékban vehetnek részt, a Bécsi kapu téren pedig a Karzat Színház utcaszínházi bemutatót tart.

A látogatók betekinthetnek még a Zsinagóga kettős kupolájába, a Várkazamatában pedig a viselet- és fegyverbemutatók mellett a török kori rabsírokról szerezhetnek ismereteket.

Győr Megyei Jogú Város Levéltárában egyebek mellett kiállítás nyílik a Győr-keresztekről készült fényképekből, festményekből és grafikákból, majd meg lehet tekinteni az egykori városi börtönt.

A Püspökvár Toronykilátója éjfélig lesz látogatható, a Boldog Apor Vilmos-emlékkiállítás pedig este 11 óráig.

A Soproni Múzeum négy helyszínnel csatlakozott az országos programhoz: a Lenck-villa, a Központi Bányászati Múzeum, a Macskakő Gyermekmúzeum és a Tűztorony várja majd este hat órától éjfélig a látogatókat.

Egyebek mellett a Lenck-villa erkélyéről este kilenc óráig minden órában muzsika csendül fel, a múzeum gyűjteményéből falra vetítenek fényképeket, a kertben Ének-képek címmel szabadtéri kiállítás nyílik, este 10 és 11 órakor pedig Liptai Réka tűzzsonglőr tart előadást, akit a Kvintesszencia Régizene Együttes középkori, reneszánsz zenei aláfestéssel kísér.

A Macskakő Gyermekmúzeumban Zrínyi Andrea steampunk alkotásaiból nyílik tárlat.

A múzeum új barangolós játéka, a Miénk a bánya! a Központi Bányászati Múzeum udvaráról indul, a Tűztoronyba pedig éjfélig lehet felmenni.

A fertődi Esterházy-kastély díszudvarában délután öt órakor hercegi pompát idéző köszöntővel nyitják meg a programot és éjfélig félóránként a barokk szimmetriáról szóló tárlatvezetések indulnak a múzeumi térben.

A kastélypark mögötti réten lepke- és gyógynövény-bemutatót tartanak, a Pál-majorban kisállat-simogató és díszmadár-kiállítás, a levendulakertben pedig Eszterháza illatos kertje címmel családi kézműves program várja a látogatókat.

Este hat órától vezetett sétákat indítanak óránként a Rózsaháztól a Cziráky Margit Rózsakertben Rózsák és Esterházyak címmel, fél nyolctól pedig nyomkeresés és madárles indul a Lés-erdőbe a Rózsaháztól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!