Múzeumok éjszakája - Tárlatvezetések, szerelmi jósda, tűzugrás, zenés programok Szolnokon

Kultúra, 2024.06.18

Tárlatvezetések, szerelmi jósda, tűzugrás, zenés programok és kézműves foglalkozások is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) a nemrég átadott Várkapu Szolnoki Vártörténeti Látogatóközpontban tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: huszonegy helyszínen várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján. Hozzátette: büszke arra, hogy a városban erősödik ez a program, amelyhez idén is csatlakozott Rákóczifalva és Tiszaföldvár.

Szombat este a regisztráló érdeklődők megtekinthetik a városháza épületét és megismerkedhetnek a történetével is a polgármester idegenvezetésével.

Tapasztó Ildikó, a szolnoki polgármesteri hivatal kulturális oktatási és sport osztályának vezetője elmondta: sok intézmény csatlakozott a Múzeumok éjszakája idei tematikájához, amely a foci-Eb miatt a gólpassz lett. Megemlítette, hogy a Múzeumok éjszakája egybeesik a szolnoki Tiszavirág fesztivállal is.

Kovács Ákos, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum ügyvezető igazgatója, a Tiszavirág fesztivál fő szervezője elmondta: fényfestéssel dekorálják a repülőmúzeumban az Indóház épületét, a fesztivál helyszínén levő református templomot és a Várkapu látogatóközpont homlokzatát.

Hozzátette: a RepTárban tárlatvezetéseket is tartanak. A pilótapont, a 4D mozi, a MiG-29 szimulátorpark, a 3D karika és a csúszópálya mellett katonai kiképzőpálya, valamint tematikus játszótér várja az érdeklődőket.

Az eseményen kiosztott programfüzet szerint a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban a Jászfényszarui művésztelep kiállítását lehet megtekinteni, Lelki rezdülések címmel pedig Vágvölgyi Istvánné művésztanár alkotásaiból nyílik kiállítás.

A Damjanich János Múzeumban és társintézményeiben, a Szolnoki Galériában és a Tabáni Tájházban kiállítások, tárlatvezetések, tűzugrás, koncertek, kézműves foglalkozások és gyerekprogramok is lesznek. A múzeum díszudvarán a Magyar Történelmi Íjász Alapítvány bemutatóját láthatják az érdeklődők, majd a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus ad koncertet, a vendég Bábel Klára hárfaművész lesz. Este a Makai & Peleskei gitárduó lép fel.

A Jubileum téri MÁV óvóhelyen folyamatos tárlatvezetés és "tűzoltás" is lesz puttonyfecskendővel gyermekeknek, valamint bemutatják a mobil labor műszereit, tevékenységét.

A MÁV Vagon (Vasúti Jármű Gyártó és Javító) Kft. szolnoki járműjavítójában az érdeklődők szakszerű kísérettel megnézhetik a felújított, 116 éves, muzeális értékű víztornyot vagy a kevésbé közismert óvóhelyet, továbbá bepillantást nyerhetnek a KISS motorkocsi karbantartási tevékenységébe és megtekinthetik a karbantartás helyszínéül szolgáló felújított Pálmaházat is.

A Várkapu Szolnoki Vártörténeti Látogatóközpontban tárlatvezetéssel, a kávézóban éjszakai társasjátékkal, a teraszon hangulatos zenével várják a látogatókat.

A Verseghy Ferenc Könyvtárban előadás, belga est, középkori szabadulószoba, szerelmi jósda, családi nyereményjáték és régi fotók mentése is szerepel a programok között. A könyvtár előtti Kossuth téren retró és ügyességi játékok, sport- és táncbemutatók lesznek. A KultúrPincében az amatőr csocsó és darts mellett biliárdbajnoksággal is várják az érdeklődőket.

A Szolnoki Szigligeti Színházban a Tanulmány a nőkről című zenés darabot tekinthetik meg a regisztrálók.

A Sorkatona Múzeumban szakmai tárlatvezetés lesz, a rendezvény ideje alatt toborzópont üzemel. Látható lesz az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének felszerelésbemutatója, de a látogatók kipróbálhatják a lézer szimulációs lőpályát is.

Az érdeklődők üzemlátogatáson tekinthetnek be a Tisza folyóra települt felszíni vízmű víztisztítási technológiájába, a vadasparkban pedig éjszakai etetésen vehetnek részt.

A szolnoki vasútállomáson tárlatvezetés mellett lesz megtekinthető a Szolnoki Vasúti Almárium című vasúttörténeti kiállítás, de vasúti utazási "okmányokat" is készíthetnek és retró vasúti oktató- és propagandafilmeket is láthatnak a látogatók.

A vasútállomás melletti toronyház tetején előadásokat tartanak majd, és lehetőség nyílik távcsöves megfigyelésre is a tetőről derült idő esetén.

A Szolnokon és a környékbeli településeken szervezett programok többnyire térítésmentesen, néhány esetben kedvezményesen vagy regisztráció ellenében vehetők igénybe. Néhány programon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezekről és a részletes programokról további információt tartalmaz a rendezvényről kiadott programfüzet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!