Múzeumok éjszakája - Tíz helyszínen több mint hatvan program Szombathelyen

Kultúra, 2022.06.20

Kilenc intézmény tíz helyszínen összesen több mint hatvan programot kínál szombaton, a Múzeumok éjszakáján Szombathelyen - közölték a rendezvénysorozat szervezői hétfői sajtótájékoztatójukon.

A Savaria Múzeumban továbbra is az Erzsébet királynét megidéző Sisi kiállítás áll a középpontban, ezúttal azonban nemcsak ruháit és más személyes tárgyait tekinthetik meg a látogatók, de megkóstolhatják kedvenc süteményeit, valamint találkozhatnak és fotózkodhatnak is az őt gyakran megszemélyesítő történelmi előadóval, Vas Viktóriával - közölte Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A Smidt Múzeumban Harry Potter mágikus világának válhatnak részeseivé az érdeklődők, előadás hangzik el például arról, hogy a Potter-univerzumban milyen tárgyakat gyűjtenek a varázslók, és szó esik Hagrid legendás állatok iránti szenvedélyéről, azokról az állatokról amelyek elválaszthatatlanul részei a varázslók mindennapjainak - emelte ki Hollerné Mecséri Annamária, a Smidt Múzeum vezetője.

Hozzátette: a múzeumi polcokról előkerülnek olyan könyvek, amelyek alkímiával, asztrológiával, gyógynövényekkel foglalkoznak, játékos vetélkedők várják a családokat, és aki szeretne, beöltözhet varázslónak, akár Harry Potternek is.

Sosztarits Ottó régész, az Iseum Savariense intézményvezető-helyettese elmondta: náluk az ókori mozaikkészítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, akik a Romkert mozaikjainak történetéről hallhatnak, megnézhetik a feltárás munkálatairól szóló filmeket, meglátogathatják a máskor zárt restaurátorműhelyeket, valamint kézműves foglalkozások keretében akár maguk is megpróbálkozhatnak a mozaikkészítéssel.

Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta: a hozzájuk betérők vezetett séta keretében tekinthetik meg a képtár állandó kiállítását és időszaki kiállításait, amelyek most éppen a kortárs művészettel foglalkoznak.

A Schrammel-gyűjteményen otthont adó felújított épületben Ki vagy te Minótaurosz? címmel hangzik majd el Czenki Zsuzsa esztéta előadása, Kékesi Gábor tárlatvezetése során pedig a szoborkészítés lépéseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyhez kapcsolódnak majd kézműves foglalkozások is. A látogatók ugyanitt bekapcsolódhatnak egy a bor és a művészet kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésbe, amelynek természetesen része egy kis borkóstoló is.

A szombathelyi Új Irokéz Galériában Erményi Mátyás "Mit tehetenék? Megnövök!" című kiállítása is látogatható a Múzeumok éjszakáján, a Vas Megyei Levéltár épületében idén is lesz "börtöntúra", a Savaria Szimfonikus Zenekar a Bartók Teremben ismét hangszersimogatót tart, a MÁV Start Zrt. pedig a szombathelyi vasútállomáson és motorműhelyében vasúti járműbemutatóra várja az érdeklődőket - közölték a szervezők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!