Múzeumok éjszakája - Új tárlatok és kreatív közösségi programok várják a közönséget Szentendrén

Kultúra, 2022.06.23

Új kiállításokkal és a közös alkotás élményével várják a látogatókat a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) kiállítótereiben szombaton késő estig.

Június 17-én nyílt meg Deim Balázs fotókiállítása a Vajda Múzeum PhotoLab részében, a fiatal szentendrei fotográfus a Múzeumok éjszakája alkalmából tart tárlatvezetést Passing Time című kiállításában este - mondta el az MTI-nek Szebeni-Tóth Anett kommunikációs vezető. A közönséget a camera obscura rejtelmeibe is beavatják és közösségi fotókészítésre is lehetőség nyílik.

Június 24-től látható a Szentendréhez is kötődő Vas István költő, író és műfordító alakját és munkásságát megidéző irodalmi kiállítás a Ferenczy Múzeumban. Az idő metszeteiben című tárlathoz kapcsolódva M. Nagy Emese irodalomterapeuta viszi közelebb modern személyéhez és izgalmas életművéhez az irodalomszeretőket.

Melkovics Tamás szobrászművész hamarosan záruló Panta rhei című kiállításán Szegedy-Maszák Zoltán intermédia-művész kalauzolja végig a látogatókat a Ferenczy Múzeumban, ahol közös alkotásra is várják az érdeklődőket késő délután, egy folyamatosan változó, épülő és alakuló színes szobor elkészítésében vehetnek részt.

A Fő téri Képtár IKON kiállítóterében Vincze Ottó képzőművész Kifutó modellek című tárlatát az alkotó és Temesi Apol textilművész mutatja be este, Puklus Péter fotóművész Egész életemben hazudtam című tárlatához kapcsolódva pedig Szirtes János képzőművész várja az érdeklődőket a MűvészetMalomban délután.

Modok Mária és Czóbel Béla festőházaspár kettős kiállításán, a Két Paletta című tárlaton a kurátor, Muladi Brigitta vezeti végig a vendégeket a Czóbel Múzeumban késő este; a Kovács Margit Kerámiamúzeum néhány éve megújult állandó kiállítását Eged Dalma, a Kovács Margit, a Duna királynője című tárlat egyik kurátora segítségével ismerheti meg a közönség délután.

A programok között a szenior korosztály is találhat magának különlegességet, Zám Mária tánc- és művészetterapeuta vezetésével az eltérő művészeti ágak - a festészet, az irodalom, a tánc és a zene - adnak randevút egymásnak és a közönségnek délután a Kmetty Múzeum Az örök kereső 2.0 című tárlatához kapcsolódva.

A gyerekes családokat a Duna melletti Kacsakő "partibisztró" árnyas zugai várják közös alkotásra délután a GYIK Műhely keretében.

Zseblámpás séta is indul este, melynek során az FMC múzeumait lehet megismerni.

A programok egy részéhez regisztráció szükséges, a részletekről a www.muzeumicentrum.hu oldalon lehet olvasni. A múzeumok 12 órától 23 óráig tartanak nyitva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!