TV műsor

Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

Kultúra, 2019.05.16

A régi vámszedéssel és a város múltjával is megismerkedhetnek a látogatók azokon a kiállításokon, amelyeket a Múzeumok és galériák éjszakája alkalmával nyitnak meg szombaton a szlovákiai Füleken - tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum.

Mint a közleményben írják, az intézmény 12. alkalommal csatlakozik a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez.

A szombati programsorozat a hagyományokhoz hűen a Városi Honismereti Múzeumban veszi kezdetét, ahol megnyílik A múzeum régi-új kincsei című kiállítás. Az utóbbi hat év szerzeményei között több ritka, a város múltjával összefüggő történelmi, néprajzi és régészeti jellegű tárgy szerepel. Az udvaron az este folyamán többször vetítik a '44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér című filmet, valamint archív felvételeket.

A füleki vár Bebek-tornyában nyílik meg a Vámügy története című kiállítás. A több szlovákiai és magyarországi intézmény szervezésében megvalósuló tárlat a vámügy történetét mutatja be a kezdetektől a 21. századig. Megismerteti a kiállítás az ország területén folytatott vám- és adószedés folyamatát, láthatóak lesznek a vámtisztviselők korabeli egyenruhái és munkaeszközei, de jelenkori lefoglalt tárgyak, csempészáruk.

A vármúzeum tájékoztatása szerint a látogatók ezen kívül megnézhetik a múzeum állandó kiállításába került ajnácskői zafírokat is, Ozdín Daniel zafírokról szóló előadását pedig a felfedezésükről készített riport követi az alsó vár kazamatájában.

Az est folyamán látogatható lesz a várhegy alatti légvédelmi óvóhely. A színes program keretén belül a Pénzügyi Igazgatóság Díszőrsége és a Zeleziarne Podbrezová fúvószenekar mutatkozik be, a várudvarban keresőkutya-bemutató zajlik majd, a rendezvényt a Traditional Dixie Stompers együttes koncertje zárja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!