Nagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapja a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardot

Kultúra, 2018.11.20

Nagy Gábor József Attila-díjas költő és Paszkál Gilevszki macedón költő, műfordító kapja a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardot - közölte a díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke kedden az MTI-vel.

A 16. századi magyar költőóriásának emléket állító elismerés a magyar irodalmi életben évtizedek óta széles körben elismert költőket, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító európai szellemiségű külföldieket jutalmazza.

Nagy Gábor költő, irodalomtörténész, a Hitel folyóirat rovatvezető szerkesztője 1972-ben született Körmenden. Több mint 10 önálló kötete jelent meg, tagja a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) és a Magyar Írószövetségnek. A közlemény szerint nagy megtiszteltetésnek nevezte a Balassi-kard odaítélését, és örömmel készül annak átvételére.

A Szkopjéban élő Paszkál Gilevszki számos magyar költőtől - köztük Juhász Ferenctől és Nagy Lászlótól - fordított verseket az elmúlt fél évszázadban. Balassi Bálinttól több mint tíz költeményt ültetett át anyanyelvére. Kitüntetését egy Balassi-karddal korábban jutalmazott műfordító, az észt Sander Liivak ajánlotta az alapítvány számára.

A szablyákat 2019. februárban adják át a díjazottaknak - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!